Фирми от икономическата зона в Тракия започват срещи с кандидати от региони с висока безработица

В края на 2016 г. започва стратегическа инициатива за привличане на кадри от региони с висока безработица за най-големите работодатели от ТИЗ (Тракия икономическа зона) в района на Пловдив. Още този месец започват и самите срещи с потенциални кандидати от общини и региони с висока безработица.

Това ще стане в рамките на Информационните дни на кариерата с участието на представители на фирмите "Сенсата Технолоджис България", "АББ България", "Белла България", "Кауфланд България", "Либхер Хаусгерете-Марица", "Биомашиностроене" и "Галакси Инвестмънт Груп". Срещите с работодателите ще са на 24 януари от 17 до 20 часа в хотел "Президиум Палас" в Ловеч, на 28 януари от 10 до 13 часа в читалище "Зора" в Сливен, на 4 февруари от 10 до 13 часа в читалище "Н.Й.Вапцаров" в Стамболийски, на 19 февруари от 17 до 20 часа в хотел "Огоста" в Монтана и на 11 февруари от 10 до 13 часа в читалище "Развитие-1892" в Бяла Слатина.

Представители на компаниите ще презентират свободните позиции и изискванията към тях. При готовност от страна на кандидатите могат да се проведат и интервюта на място, като ще бъде представена и информация за възможностите за преместване и условията на живот в Пловдив.

Община Пловдив подкрепя проекта и има пълна готовност да осигури места за записване на децата в забавачките и училищата при преместване на цели семейства. Ключово е предстоящото изграждане на жилища за индустриални работници по проект на "Клъстер Тракия икономическа зона".

В тези 5 града и в близките до тях населени места ще се проведат и предварителни срещи, на които на търсещите работа ще бъде разяснено как да се подготвят за срещата с работодателите, съобщиха от "Клъстер Тракия икономическа зона". Такива подготвителни срещи ще има в Ловеч на 19 януари, Сливен - 25 януари, Перущица - 30 януари, Кричим - 31 януари, Стамболийски - 1 февруари, Лом и Кнежа - 6 февруари, Койнаре и Монтана - 7 февруари, Криводол и Мизия - 8 февруари, и Бяла Слатина - 9 февруари.

Индустриалните предприятия в ТИЗ доведоха до икономически бум в Пловдив и региона в последните години, а логично следствие е развитата икономика да продължава да расте и да разкрива нови работни места. През 2017 г. на предприятията в ТИЗ са нужни над 5000 нови кадри - над 3000 от тях са нискоквалифицираните работници, а за останалите позиции се търсят специалисти с висше или средно специално образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика