ФИФА иска световно с 48 отбора

FIFA president Gianni Infantino poses for a picture during a interview with AFP on October 5, 2016 at the world football's governing body headquarters in Zurich. Infantino confirmed that he defended a "World Cup in 48 nations that opens more opportunities for more teams," while believing that "co-organization between countries" was "a fundamental point" in an exclusive interview with AFP. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Джани Инфантино, президентът на ФИФА, желае участниците във финалите на световните първенства да бъдат увеличени от 32 на 48 отбора. Швейцарецът иска идеята му да се реализира за първи път по време на Мондиал 2026. Първият на футбола е на мнение, че във финалите на световните шампионати трябва да има 16 групи от по три отбора, като завършилите на първо място във всяка група може да продължават на осминафиналите. По този начин тимовете финалисти ще изиграят общо 7 мача по време на надпреварата. Така е и според настоящия регламент.

„По този начин клубовете няма да се притесняват, че играчите им ще бъдат натоварени с още срещи - каза Инфантино. - Не съм съгласен, че подобен регламент може да се окаже решаващ за качеството на турнира.“

При подобна схема се допуска, че има вероятност отборите във всяка група често да завършват с еднакви показатели като точки и голова разлика. Именно заради това ФИФА обмисля вариант с дузпи, които да носят бонус точки. Любопитното е, че при вариант с 16 групи ще се стигне до решетка, която ще бъде обозначена с буква „P“ от латинската азбука.

Очаква се Джани Инфантино да направи официално предложение за промените в Цюрих на 9 януари 2017 година. Тогава ще се събере Изпълкомът на ФИФА. Домакинът на Мондиал 2026 все още не е определен, а за предстоящите две световни - в Русия през 2018 година и в Катар през 2022-ра, няма да има промяна на формата с 32 тима, който бе наложен от Франция '98.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят