„Флора 2017“ - една изложба на 33

Изложението можете да разгледате от 28 април до 7 май в Бургас

Култовата изложба на цветя “Флора Бургас” ще покаже 33-тото си издание съвсем скоро. От 28 април до 7 май над 90 родни фирми ще участват в нея със забележителните си цветя и арт инсталации на метри от морето в райския кът на Морската градина.

Всички я наричат “Флората”, а тя е изложбата, която не оставя безразлични посетителите от всяка възраст. За пръв път е показана през 1980 година. Така че би трябвало сега да е 37-ото й издание, но няколко години са били пропуснати. Затова, като капризна жена, която крие истинската си възраст, тази година ще отпразнува своите “33 пъти пред публика”.

Мъжете обичат кактуси, жените - орхидеи

“Да я видят идват хора от цялата страна. И туристи, и познавачи. Цветето на мъжете колекционери например е кактусът, а на жените - орхидеята”, разкрива Мирослава Аргирова, управител на Експо център “Флора”. Тази година се чакат участници от Троян, София, Велико Търново, Габрово, Пазарджик... Повечето от тях няма да са тук за пръв път. Ще има и новаци обаче - например разсадник от Павликени. Темата тази година ще бъде “Приказка” - не само приказни герои, но и всичко, което се асоциира с тази дума. Суперизненадата ще е ефектна фигура на жена, изработена от живи цветя, висока три метра. Така истинска цветна дама ще замени и засенчи миналогодишните също триметрови цветни небостъргачи от орхидеи и хризантеми.

Малцина знаят, че любителите нямат думата за това кои са най-ефектните растения. Изложбата има конкурсен характер и 10-членно жури ще оценява площите и композициите, експонирани върху тях. Освен фирмите производители в състезанието ще участват и деца, които вече са предали креативни макети, изработени от естествени материали. Сред тях, не ще и дума, първа е Червената шапчица.

Една българска роза и хищник

Тази година производител от Казанлък ще представи ароматна маслодайна роза “Дамасцена” - директно от Долината на розите. Това всъщност е прословутата българска роза, която ни изпълва с гордост и прави известни по целия свят. Желаещите посетители ще могат да си вземат разсад и да научат любопитни подробности за нея. На изложението ще има и английска роза. Ефектни бонсай дръвчета, орхидеи във всякакви цветове, пана от скандинавски мъх са другите изненади. Ще има и растение хищник. То се храни с насекоми, улавяни от власинките му. Тук ще го донесат представители на Софийската ботаническа градина.

Мандарини и мащерка с лимон

В последните издания на “Флората” много от гостите проявяват интерес към екзотичните дървета - лимони и мандарини. Миналата година един от производителите забравил в изложбената зала лимоново дръвче. Служителите тук съвестно го обгрижвали и вече са скъсали от него три лимона - горди са, че очевидно добре се грижат за дръвчето. Голям е интересът и към подправките. Пак през миналата година хит сред тях е била мащерката с лимонов аромат, а по време на предстоящото издание със затаен дъх организаторите очакват новите изненади и предложения.

Народна лимонада за 60 ст.

По площите и в залите, където ще се ширне изложбата, вече кипи трескава подготовка. Ще бъдат изложени не само цветя, а и градински мебели. Майстор от село Драчево в Странджа планина ще покаже своите творения - маси и столове от... корените на дървета. Грънчар пък на място ще изработва уникални саксии. Най-хубавото обаче е, че навред ще се продават много цветя, които всеки може да си купи за собствената градина, тераса или прозорец.

Посетителите на изложбата ще имат и куп изкушения в просторната морска градина, плувнала в цветовете на лалетата. Детски кътове и павилиони с лакомства посрещат още на входа на Морската градина в посока към “Флората”. Изкусителна е старата наливна лимонада, любима на поколения бургазлии, която преди продаваха на улица “Богороди”, но от много време насам бе изчезнала. Сега се предлага в различни вкусове и струва само 60 стотинки, има и “Етър”.

Така, задвижени от ретро лимонадата и посрещнати от триметрова цветна дама, гостите на “Флора” номер 33 попадат в света на цветята и Червената шапчица. Цветен вълк няма, но пък хищник не липсва, макар и растение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм