Флорентин Петре, бившата звезда на ЦСКА и Румъния, пред "Труд": През 2008-а ЦСКА щеше да играе в Шампионската лига

Флорентин Петре е един от най-добрите чужденци, идвали по нашите ширини. Участникът на две европейски първенства с Румъния бе две години голямата звезда на ЦСКА. Рожбата на "Динамо" (Букурещ) вече се е насочил към новото поприще - треньорството.

Петре даде интервю за "Труд" за ЦСКА, "Динамо" и как е можел да умре на риболов.

- Здравейте, Флорентин! Намираме ви в офиса на "Динамо" (Букурещ). С какво се занимавате в момента?

- Уча, за да стана добър треньор. Ако успея, животът ми ще бъде по-лек. За мен това е ново начало.

- Кога решихте да станете треньор?

- Като треньор е доста по-трудно от това да бъда футболист. Всичко е ново и започвам от нулата. Най-важното е, че треньорската професия много ми харесва. Правя всичко от сърце и се уча от най-добрите.

- В "Динамо" треньор е Йоан Андоне, който беше и в ЦСКА преди. Говорите ли си за България?

- Говорим и за това време. Беше добър период от живота ни. Андоне бе голям футболист, сега е голям треньор с богата визитка. Жалко, че се застоя малко в ЦСКА.

- Добър треньор ли е Едуард Йорданеску, който води ЦСКА?

- Знам хубави неща за него. Йорданеску е млад, изучава футбола и постигна добри резултати с малки отбори в Румъния. Трябва да му се даде шанс да разполага със силни футболисти.

- Защо родният ви "Динамо" от 2007-а не може да стане шампион?

- Както в ЦСКА има финансови проблеми. Собственикът Йонут Негойца взе клуба от нулата, плаща много пари за данъци. Лека полека се оправят нещата. Вземат се добри футболисти, школата им ражда таланти и съм сигурен, че до 2-3 години сто процента "Динамо" ще е шампион.

- Познавате добре и българския, и румънския футбол. Къде са най-големите ни проблеми?

- Че има хора, които "знаят" всичко. Ако разбирам от футбол, трябва да се занимавам с футбол. Вие сте журналист и трябва да работите в тази сфера. Според мен има много хора, които говорят за футбол, без да го разбират. Ако искаме да имаме добро ниво, е важно какво правят личностите във федерацията и в клубовете.

- Какво се случи с отбори като "Унирея" и "Оцелул", които вече не са в първа дивизия, а бяха шампиони и дори играха в Шампионската лига?

- Да, няма ги. Нещата започват от върха на пирамидата. Ако шефовете не искат тимът да играе, не искат да плащат, веднага отборите отпадат. През 2008-а станахме шампиони с ЦСКА, а после видяхте какво стана и ме боли сърцето от това. Играем, печелим първенството, плащат ни много добре, феновете са страхотни... И останахме без лиценз. Привържениците на ЦСКА са като тези на "Динамо" - най-големите, правят най-страхотното шоу за отбора.

- Следите ли какво се случва в ЦСКА?

- Да, виждам какво правят. Когато няма единство, нищо не става. Виждам, че Гриша Ганчев взе отбора, прави се всичко за ЦСКА. Най-важното е да има пари, добри треньори и всички фенове да подкрепят тима. Казват, че Ганчев е много сериозен човек и иска нещата в ЦСКА да вървят. Човек, който харесва спорта, харесва отбора и дава пари, има характер.

- По ваше време започнаха финансовите проблеми. Докъде можеше да стигне отборът от 2008-а?

- В периода 2006-2008 година имахме страхотен отбор. Сплав от силни чужденци и български национали като Александър Тунчев, Велизар Димитров, Йордан Тодоров... Всички са мои приятели и добри футболисти. Убеден съм, че без проблем щяхме да играем в групите на Шампионската лига с треньор като Стойчо Младенов.

- Има ли хора от България, които не искате да виждате?

- Не. Аз съм друг характер. Нямам проблеми с никого. Ако отида на стадиона на "Левски", няма проблем. Никога не говоря грозни неща за "Левски", за "Славия" или за "Берое". Аз съм човек, който не иска да прави проблеми и да има проблеми.

- А пазите ли контакт с бивши съотборници или треньори?

- Приятели сме и си говорим с Тунчев, с Ивайло Петров, със Стойчо Младенов. Говорим си за живота, как върви първенството. Преди време дори се чух и с Пламен Марков.

- Какво най-много ви харесваше в България?

- Моята жена! Тя е българка, имаме дете, което е половин българин, половин румънец. Харесва ми всичко в България.

- Как се стигна до трансфера ви в ЦСКА през 2006 г.?

- Един ден моят мениджър дойде при мен и каза, че ме иска ЦСКА. Договорът тук беше към края си и се съгласих. Не ме интересуваха парите, а само да видя какво представлява отборът. Срещнах се с Васил Божков и без проблеми отидох.

- Върнахте през 2009-а в ЦСКА, но защо останахте съвсем за кратко?

- Почувствах, че нещо не е както трябва. Отивам като професионалист, за да играя и да повторим направеното през 2008 г. - да станем шампиони. Но нещата не вървяха добре.

- Играхте един сезон и в "Терек". Какво е руското първенство?

- Нивото е друго, парите са различни. Чувствах се добре, играх с големи футболисти. Малко по-тежко е от Румъния и България. Отидох на 32-33 години, но ако бях на 22-23, нямаше никакви проблеми да играя там десет сезона.

- Вярно ли е, че собственикът е давал по един джип за най-добрия в мача?

- Да. И аз взех един джип. Мисля, че и Вальо Илиев или Благо Георгиев също взеха. Човекът даваше пари на най-добрия, и то на всеки мач.

- Вярно ли е, че са ви охранявали с автомати в Грозни?

- Така е, но никога не сме имали проблеми. В Румъния, като кажа, че отивам в Грозни, смятат, че ще имам ядове. Не е вярно. Президентът идваше при нас на тренировка, играеше футбол. Не съм се чувствал притеснен. Градът е хубав.

- На кои български футболисти се възхищавате?

- Има един, който е най-големият - Христо Стоичков. Във вашата футболна история най-добрият ви отбор е от 1994 г. Виждам страхотни имена там. Знам, че Михайлов е президент на федерацията.

- Кой е най-големият ви мач в кариерата?

- Най-значимият ми момент е, когато играхме на Евро 2000 и Евро 2008. Тогава един футболист се чувства футболист.

- Вярно ли е, че не сте играли почти две години заради риболов?

- Да. Тогава не играех, защото имах хепатит. Отидох на риболов и стана един проблем.

- Какъв?

- Метнах една въдица, но не видях жицата, по която тече ток. Паднах и четири часа бях в кома. Можеше и да не ви давам интервю сега (смее се).

- Може ли да ви видим един ден като треньор на ЦСКА?

- Трябва да уча. Вече четири години и половина се обучавам. Сега ще взема "А" лиценз, догодина започвам "Про" лиценз. Когато завърша, ще бъда готов за всичко, включително и за ЦСКА.

- След края на кариерата започнахте едно хоби - автомобилизма.

- Адреналинът във футбола никога не е като този при колите. Много ми хареса. Станах шампион в България на писта при затворен маршрут още в първата година, защото съм много добре подготвен. Ако нямаш адреналин да биеш, няма как да го постигнеш.

- Кои са най-хубавите коли, които сте карали?

- Като футболист имаш много пари и може да си вземаш каквато кола искаш. Харесват ми БМВ, "Мерцедес", но карам други коли - "Мицубиши", "Субару".

- Значи предпочитате спортната кола вместо голямата лимузина.

- Да (смее се). Ако пред мен има лимузина и спортна кола, веднага ще взема втората. Заради адреналина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ