„Флотски арсенал” прави ремонта на руски изследователски кораби

Двата известни руски научно-изследователски кораби „Академик Голицин” и „Искател” се ремонтират в „Терем- КРЗ „Флотски арсенал”.

Това съобщи за „Труд” управителят на варненския военен кораборемонтен завод Георги Стойков. Двата плавателни съда се готвят да проучват шелфа на Черно море, където ще минават тръбите по проекта „Турски поток”. Те трябваше да извършат дълбочинното проучване и на спрения вече проект”Южен поток”. Във „Флотски арсенал” се ремонтират граждански кораби от цял свят, включително от Уругвай, от азиатските и скандинавските страни.

Руският посланик Анатолий Макаров направи първата си извънстолична визита в края на м.г във Варна , за да присъства на церемонията за предаване на учебния военен кораб ”Перекоп”, чийто ремонт беше извършен цели три години и 2-3 месеца във „Флотски арсенал”, а договорът за него беше сключен преди санкциите срещу Русия. Корабът е за 400 курсанти с над 400 кабини.

Сега България не може да ремонтира заради ембаргото руски бойни кораби, въпреки че има пазар и технически условия да го правим, коментира Стойков. Предприятието, както и останалите компании в кораборемонта очакват да се отвори процедурата с обществена поръчка за производството на два нови многофункционални патрулни караба за ВМС. „Флотски арсенал” може да ги построи от кила до мачтата, но поръчката е голяма и ще даде възможност да участват и останалите структуроопределящи фирми в този бранш на брега на Варненското езеро, посочи Стойков.

Военният завод е приключил много успешно финансовата 2016 г., дава работа на 750 души и на общо 1000 семейства заедно със спомагателните фирми. През есента на 2017 г предприятието чества 120-годишен юбилей. Бившият военен министър Николай Ненчев искаше да сменя преди две години управителя на „Флотски арсенал”, но синдикати и работници се вдигнаха на стачка , намеси се и тогавашният премиер Бойко Борисов и спря рокадата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони