Фолксваген изтегля 410 000 автомобила заради проблем с коланите на задната седалка

Снимка: Архив

Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) съобщи днес, че изтегля 410 000 автомобила заради проблем с предпазните колани на задната седалка, като междувременно посъветва клиентите си да не използват средното място, предаде Франс прес.

При някои случаи, като рязка смяна на пътната лента с петима пътници в колата, катарамите на колана могат да се застъпят и коланът на лявата задна седалка може да се откачи сам, обяснява групата в комюнике.

За отстраняването на проблема е необходима намеса на специалист.

Според германската агенция ДПА проблемът засяга 2019 000 автомобила Фау Ве Поло (VW Polo) последно поколение, както и 191 000 коли от испанската марка Сеат (Seat), серии Ибиса (Ibiza) и Арона (Arona).

Групата, обединяваща 12 марки, която е най-големият автомобилостроител в света, ще се свърже скоро със засегнатите клиенти. Дотогава, с изключение на този проблем, автомобилите могат да се движат напълно безопасно, се казва в съобщението.

Изтеглянето беше обявено в края на седмица, изпълнена с лоши новини за Фолксваген, отбелязва АФП. Във вторник Ауди (Audi) обяви, че спира да доставя на клиентите си някои коли от модела А6/А7 поради открити нови нередности с дизеловите двигатели.

Също във вторник германските медии съобщиха, че новият ръководител на Фау Ве Херберт Дис е сътрудничил на американското правосъдие при разследването на скандала с манипулираните дизелови двигатели, в замяна на което си е издействал лични гаранции.

В сряда германското правителство одобри закон, позволяващ колективни съдебни искове на потребители срещу компании, което може да доведе до такива жалби срещу Фау Ве в рамките на скандала дизелгейт.

През 2015 година Фолксваген бе уличен, че манипулира данните от тестовете за дизеловите емисии на автомобилите си в САЩ и плати над 20 милиарда евро глоби и извънсъдебни споразумения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа