“Фолксваген” отложи решението за нов завод за октомври

Снимка: Архив

Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ няма да вземе скоро окончателно решение за местоположението на своя нов завод в Източна Европа, за който кандидат е и България, предаде БГНЕС.

„Беше решено да се пристъпи към конкретни преговори за планирания нов завод за множество марки в Европа с останалите потенциални кандидати“. Това става ясно от официалното прессъобщение след срещата на надзорния и управителния съвет на германския автомобилен концерн.

Така очевидно решение няма да бъде взето през май, както първоначално се очакваше, а вероятно такова ще има при следващото заседание на борда, планирано през октомври.

През последните месеци в германските и балканските медии се обсъжда новината за намерението на автомобилния гигант „Фолксваген“ да построи голям завод в региона на Югоизточна Европа.

За него освен България се конкурират страни като Румъния, Сърбия и Турция. Предимството на нашата страна, което се отбелязва от германския бизнес, е, че ние сме член на Европейския съюз, докато Сърбия и Турция не.

Друго предимство на нашата страна е, че през последните години бяха разкрити редица западни производства на автомобилни части, които са част от световната производствена верига в автомобилния отрасъл.

По време на визитата си у нас германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази принципна подкрепа за изграждането на завод на „Фолксваген“. „С този сигнал искаме да изпратим посланието, че Германия има голям интерес политическите, културните и икономическите отношения между нашите две страни да продължат и да станат още по-тесни“, каза Щайнмайер.

Турция от своя страна има голям пазар, платежоспособно население и традиции в производството на западни автомобили.

За съжаление не закъсняха и „калните“ балкански номера в борбата за привличането на „Фолксваген“. В тях най-много преуспя нашият западен съсед Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес