Фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос закрива офиса си в Будапеща, мести се в Берлин

Фондация „Отворено общество” на Джордж Сорос ще закрие офиса си в Будапеща и ще се премести в германската столица Берлин. Това съобщиха от организацията, като допълниха, че напускат една все по-репресивна политическа и юридическа среда, предаде "Ройтерс".

Виктор Орбан, чиято партия спечели парламентарните избори през април, няколко пъти обвини Сорос и неговата организация в насърчаване на миграцията и подкопаване на националната култура.

Фондация „Отворено общество” заяви, че ще продължи да подкрепя дейността за защита на човешките права в Унгария, както и проекти, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и здравеопазването. Тя обаче ще премести в Германия международните си дейности и персонала, базирани досега в унгарската столица.

Решението за изтегляне на фондацията от Будапеща става ден след като дясното правителство на Орбан обяви, че ще затегне ограниченията върху неправителствените организации, предвидени в законопроекта, който правителството нарече „Спри Сорос”.

„Правителството на Унгария очерни и представи погрешно нашата работа и потиска гражданското общество с цел политически печалби, използвайки тактика, която е безпрецедентна в историята на ЕС”, се казва в изявление на президента на Фондация „Отворено общество” Патрик Гаспар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа