Фондация „Пловдив 2019” търси доброволци за обновяването на дома за сираци „Рада Киркович”

Фондация „Пловдив 2019” и Националният алианц за работа с доброволци (НАРД) организират съвместна кампания „Дарете час” за обновяването на дома за деца, лишени от родителски грижи „Рада Киркович” в града под тепетата.

Благородната акция ще се проведе навръх Международния ден на доброволеца – 5 декември, в социалния дом от 14.30 до 16.30 часа. Поканата е към всички пловдивчани, готови да отделят час от времето си за реновиране на сградата, която се намира край Четвъртък пазара. Доброволците ще се включат в дейности по почистване и боядисване, ще участват и в залесителна акция. Заедно с децата от дома те ще засадят нови дървета в двора.

Съвместната кампания е част от каузата в подкрепа на Първото пловдивско сиропиталище, чиято сграда е паметник на културата. Сиропиталището е построено след Освобождението с дарителска кампания, организирана от майката на руския генерал Скобелев - Олга Скобелева.

По-късно заведението е кръстено на учителката от Копривщица Рада Гугова-Киркович. Към момента в сградата се предоставят няколко социални услуги на Център за деца с девиантно поведение, Център за социална интеграция и рехабилитация и Наблюдавано жилище на близо 50 деца и младежи.

Предвижда се възстановяване на автентичната сграда и изграждането на Център за деца аутисти, което ще се случи през пролетта на 2018 г. Амбициите са до края на следващата година в сградата да се помещават също Център за деца с увреждания, Център за деца с множествени увреждания, както и Център за обществена подкрепа за деца и семейства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини