Фондът за лечение на деца в чужбина финансира операция на момиче във Франция от неговата дарителска сметка

Операция във Франция на 14- годишната Никол Георгиева от Велико Търново, която страда от Сарком на Юинг, ще се "финансира" от Фонда за лечение на деца в чужбина с парите от нейната дарителска сметка. Това сподели разочарована майката на болното момиче Надя Костадинова.

Жената научила втрещена тази информация в понеделник, когато за пореден път отишла в управлението на фонда, за да занесе последната епикриза, изследване от Ядрено- магнитен резонанс и становище от ортопед за предстоящата операция на ставата.

"Подадохме документите си във фонда през ноември миналата година, а отговор получихме през януари 2018 г. Имаме оферта от Института по онкологични заболявания "Гюстав Руси" във Франция, където дават шансове да преборим болестта- трансплантация със стволови клетки, курсове лъчетерапия и различни други процедури. Преди да започне тази терапия обаче, се налага операция на ставата, където е туморът, който вече е локализиран, но ставата е разрушена", обясни Костадинова.

Тя не крие, че семейството на болното момиче се е надявало от фонда да ги подпомогнат поне за операцията, а те да заплатят трансплантацията със стволови клетки, която им е отказал фонда, както и останалите процедури. "Какво бе учудването ми обаче, когато ми заявиха, че ще "финансират" операцията на ставата, която струва около 100 000 евро от нашата дарителска сметка!", не скри възмущението си майката на момиченцето.

Надя Костадинова публикува гневен пост в Фейсбук- групата "Да помогнем на Ники" по повод абсурдната и нелепа ситуация.

"Скъпи приятели, за съжаление Фонда за лечение на деца в чужбина отново се оказа мащеха за нашите деца. Трудно ми е да си събера мислите и да напиша този пост. Изпълнена съм с гняв и болка. Отново сме в задънена улица, отново се въртим в лабиринт, от който към момента няма изход. От Фонда ще финансират само операцията на Никол във Франция, като за целта ще вземат парите за финансиране от дарителската й сметка. Тоест те няма да дадат една стотинка, те няма да помогнат с нищо. Мили хора, те искат да вземат Вашите пари, които сте отделили от залъка си, за да ни подкрепите. Само ще си препишат актив, че са финансирали лечението на още едно дете в чужбина. Това е пълно безумие. Живеем не в България, а в Абсурдистан! За това което се случва има една прекрасна българска поговорка: "С чужда пита помен прави", е написала Костадинова.

В обръщението си към всички благодетели, които дариха средства за лечението на Никол, търновката казва още:

„Казаха, че ще организират пътуването и билетите. Можело и да не се наложи да ми търсят квартира, където да бъда настанена, защото детето веднага щяло да бъде хоспитализирано“.

За сметка на семейството на болното момиче били превеждани на френски и епикризите и цялата медицинска документация, тъй като фондът не можел да си позволи този разход.

Лечението в института "Гюстав Руси" ще струва приблизително около 290 000 евро.

Надя Костадинова съвсем е загубила надежда, че от Фонда за лечение за деца в чужбина ще могат да им съдействат с нещо, тъй като тепърва щели да правят запитване за лечението до френския институт, а семейството трябва да отпътува около 20 март за Франция.

„Докато чакахме становището на ортопеда, изкарахме у нас химиотерапията, но не се оплаквам, защото туморът е стопиран. Образуванието е локализирано и няма разсейки в други органи. Костта на бедрото обаче е разрушена и трябва да се подмени. Операцията обаче трябва да се осъществи възможно най-скоро“, добави майката на Никол.

Костадинова отрече, от фонда да са й предлагали да възстановят дори част от парите за операцията, след бавните административни процедури или да ги компенсират финансово, макар и след време.

Това е поредното българско семейство на болно дете, което е разочаровано от действията и политиката на държавния фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България