Фонд „Земеделие“ изплати 3,24 млн. лева за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

храна, плодове, мляко

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 3,24 млн. лева по двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за кампания 2016/2017, съобщават от Фонда.

От тях над 1 595 600 лева са платени по схемата „Училищно мляко“ и над 1 642 000 лева - по „Училищен плод”. Доставките и в двете направления започнаха от ноември 2016 г. и ще продължат до 31 май 2017 г. В този период децата от детските градини и училищата получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици, моркови, мляко и млечни продукти. Качеството и грамажът на доставяните продукти се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Прилагането на схемите се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет под формата на национална помощ.

Училищните схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци и мляко обхващат децата от първа до подготвителна група в държавните, общинските и частните детски градини, както и децата от подготвителната група и учениците от І до IV клас в държавните, общинските и частните училища.

Плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусовите и бананите, трябва да се набавят от местните пазари, а киселото мляко, сиренето и кашкавалът трябва да отговарят на БДС. Това гласят последните изменения в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Промените целят да възпитат в подрастващите трайни навици за здравословно хранене с качествени продукти.

Децата, които получават пресни плодове и зеленчуци по „Училищен плод” през 2016/2017 г., са 472 269 в 3 519 учебни заведения, а по схема „Училищно мляко“ са 438 747 в 3 147 учебни заведения. За настоящата кампания по схемата са предвидени над 9 767 000 лева по схема „Училищен плод“ и над 9 875 000 лева по схема „Училищно мляко“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси