Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата

Млечните продукти, които се предлагат по схемата Училищно мляко“ трябва задължително да са по БДС.

Целта е търговци да сменят производителите в схемата „Училищно мляко“

Искат оставки на длъжностни лица

Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата и детските градини по схемата „Училищно мляко“. Това заявиха на пресконференция от Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националния съюз на говедовъдите и Националната асоциация на млекопреработвателите.

Към момента нови доставчици по схемите не са одобрени, а на старите не е позволено да започнат доставките, въпреки че новата учебна година започна, обясни председателят АМБ Димитър Зоров.

По думите му хаосът е създаден заради дезинформация от страна на фонд „Земеделие“ на директорите на училищата, които по наредба избират фирмата снабдител. „Не е нормално да се манипулират директорите и да се тласкат да направят отказ по член 15 в на досегашния доставчик, въпреки че този член е приложим само, ако фирмата снабдител не е представила график на доставките на директора“, обясни Зоров.

Според него целта е от схемата да бъдат изхвърлени производителите. „Защото от новите процедури се вижда кои кандидатстват и кои са одобрени - предимно търговци и прекупвачи“, категоричен беше председателят на асоциацията.

Има реален риск децата в училищата и детските градини да не получат закуските си, защото това са специфични продукти и е нужен дълъг срок, за да бъдат произведени и опаковани. Тези храни задължително трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт, което означава с минимален срок на зреене 45 дни. Това означава, че ако програмата трябва да се изпълнява от утре, или от 1 октомври и има нови доставчици, тази продукция я няма, защото не е произведена, обясни Зоров.

В същото време фирмите, които вече имат договори, осигурили са храните, но не могат да ги реализират, трупат загуби. Ние няма какво да направим тази продукция и ако се наложи да я изгорим в екарисаж, няма да платим, а ще я раздадем в центъра на София на хората, закани се Димитър Зоров.

Владислав Михайлов, зам.-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите поиска премиерът Бойко Борисов да се намеси и да потърси отговорност на виновните за хаоса лица от фонд „Земеделие“.

 

Иван Капитанов, заместник изпълнителен директор на ДФ “Земеделие”:

Чакаме решението на съда

Фонд “Земеделие” чака решението на Върховния административен съд относно спирането на действието на параграф 23 от Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”, обясни зам.-изпълнителният директор на фонда Иван Капитанов.

Той напомни, че на директорите е дадена възможността да избират доставчиците по схемите, финансирани с европейски средства. И посочи, че към момента няма отказ на договора с нито един доставчик от страна на директор на училище.

“Ако в едно училище има избран доставчик по новите и по старите правила, ще се изчака решението на ВАС и тогава ще решим. В училищата, където има кандидатстване за първи път или няма промяна на доставчика, там децата ще получат доставките”, каза Капитанов.

И допълни, че програмата няма да бъде компрометирана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България