"Форбс" състави първата класация на криптовалутните милиардери

Списание "Форбс" състави за първи път класация на милиардерите, забогатели от операции с криптовалути, информира ТАСС.

Първи в списъка е Крис Ларсън, предприемач от сектора на финансовите технологии и ръководител на криптовалутната платформа за платежни системи Рипъл (Ripple). Той е натрупал 7,5-8 млрд. долара.

На второ място е Джоузеф Лавин, който има принос за създаването на дигиталната валута етериум, с богатство, оценявано на 1 до 5 милиарда долара.

Трети е основателят на криптовалутната борса Байненс (Binance) Чанпън Чжао със състояние от 1,1 до 2 млрд. долара.

На четвърто място са братята Тайлър и Камерън Уинкълвос с 0,9-1,1 млрд. долара.

В класацията е включен и съоснователят на етериум Виталик Бутерин с 400-500 млн. долара.

По-рано бе съобщено, че братята близнаци Уинкълвос са първите в света биткойн милиардери. Британският в. "Сънди таймс" оцени състоянието им на 100 000 биткойна. По данни на изданието бизнесмените са купили криптовалута за 11 млн. долара през 2013 година, когато биткойнът струваше само 120 долара. Парите за покупката те получиха от делото срещу основателя на Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг, заедно с когото са учили в Харвард. Съдът подкрепи братята в делото за авторските права върху идеята за социалната мрежа.

Авторите на класацията отбелязват, че при оценката на богатствата, получени от криптовалута, са отчетени непрозрачността на операциите и силните колебания на този пазар. Взето е предвид също, че криптовалутите не са защитени от кражби за разлика от парите в банковите системи, а атаките срещу борсите за криптовалути не са рядкост. Скоростта на пазара на криптовалути, където за ден се печелят и губят милиарди, има решаващо значение и затова в рейтинга е посочен диапазон, а не точен резултат. При това "Форбс" се придържа към консервативен метод за оценка на състоянието на милиардерите, отбелязва ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят