Формация от Пловдивския университет оглави световния Топ 40 за етно музика

Студентската вокално-инструментална формация „Жарава” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” зае първите две места в Топ 40 Видео за месец август на световната платформа за етно музика „Еthnocloud”.

Клиповете към композициите „Калино, Калинче“ и „Миш-маш“ на младите музиканти са получили най-много гледания и заемат съответно първо и второ място в https://ethnocloud.com/world-music/charts.

„В глобалния етночарт със свои продукции участват музиканти от цял свят. За първи път челните места се заемат от българска група и затова успехът е голям – както за страната ни, така и за Пловдив и Пловдивския университет”, твърди ръководителят на формация „Жарава” Владимир Величков, докторант и преподавател в катедра „Музика“ на Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Формация „Жарава“, която е сформирана от студенти от специалността „Музика“ в ПУ, успешно съчетава и миксира съвременен фънк с български фолклор, така че да подтикне младото поколение да се обърне към корените си. Идеята за създаването на групата е на Владимир Величков, а целта му е студентите да придобият добра вокална или инструментална подготовка и да получат шанс за професионално развитие.

В „Жарава“ участват вокалистите Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шери Асан, Валя Иванова – гъдулка, Йордан Топалов – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан, и Борислав Алексиев – кавал. Студентската музикална формация „Жарава“ е поканена да участва в програмата на откриването на Световното първенство по борба за ветерани, което ще се проведе в Пловдив от 10 до 15 октомври в зала „Колодрума“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура