Форумът за кариерно развитие във Велико Търново премина при огромен интерес

Паралелно се проведе и трансграничната трудова борса

Повече от 20 румънски и български фирми участват в трансграничната трудова борса, която се провежда в Библиотечно-информационния център на Пети корпус на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново.

Тя е част от проект „Обединени за общ пазар на труда- интегриран подход за трудова мобилност в трансграничния регион между Румъния и България”. Проектът се води от фондация EMMA – Румъния с партньор от българска страна – Европейският информационен център във Велико Търново.

Работни места в сферата на строителството, охранителния бизнес, производството на фотоволтаични пана, козметичната индустрия, както и в селското стопанство – борба с вредителите на фирма за препарати, са част от предложенията на румънската страна.

Минималното заплащане там стартира от 400 евро с осигуровки от работодателя. Фирмата за фотоволтаичните пана е ситуирана в Гюргево, за българските работници ще бъдат осигурени и безплатни жилища, стана ясно по време на трудовата борса.

Проявата откри ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Генади Гандрабура – президент на фондация ЕММА – Букурещ, подчерта, че главната мисия на проекта е да помогне на българи и румънци да намерят работа в съседната страна. Той обясни, че като устойчиво продължение след края на проекта ще остане да функционира разработената платформа с адрес https://romania-bulgaria-jobs.eu/, която дава възможност на всички активно търсещи работа от двете страни на Дунава, да се регистрират и онлайн да осъществят връзка с работодатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България