Форумът за климата зацикли след спорове

Каролина Шмит

Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Големите замърсители отказват да поемат амбициозни ангажименти

Различия и за финансирането на бедните държави

Срещата на върха в Мадрид, посветена на борбата за спасяване на климата, зацикли, след като страните не успяха да съгласуват заключителен документ, предаде Ройтерс.

Конференцията на ООН за климатичните промени (COP-25) започна на 2 декември и трябваше да приключи в петък. Преговорите обаче бяха удължени и продължиха и днес, тъй като делегациите не можаха да постигнат договореност за механизмите, предвидени от член 6 от Парижкото споразумение, който регулира пазара на въглеродни емисии.

“Моля да впрегнете всичките си сили, за да получим амбициозно споразумение. Разчитам на вас за постигане на консенсус” - с този призив се обърна към участниците във форума председателката на COP-25 - министърката на околната среда на Чили Каролина Шмит.

Голямо мнозинство от страните, участващи в срещата на върха в Мадрид, искат в заключителната декларация да се настоява за по-амбициозни ангажименти и разкритикуваха изготвения текст за проектодокумент като прекалено слаб. Участниците се възмутиха от нежеланието на големите замърсители да поемат ангажименти, съизмерими със сериозното състояние на климата.

Страните не могат да постигнат съгласие дали е нужно да бъдат обявени тази година по-амбициозни климатични цели за 2030 година. Различия има и по въпроса за финансирането на по-бедните държави, целящо облекчаване на последиците от климатичните промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят