Фотографска изложба донесе отличие за музея в Шумен

Изложбата „Светлописците на Шумен“, която разказва историята на фотографията в региона, донесе отличие за Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията е отличена по време на Панаира на музейните изложби в Русе за принос в популяризиране на нематериалното културно наследство. Както "Труд" писа, тя проследява развитието на фотографското изкуство с големи традиции в града, където се е родила първата снимка у нас.

 

scanitto_2018-10-26_001_640x454

Ценителите могат да видят уникална техника на местни фотографи, ползвана от края на XIX до средата на ХХ в. - копирно-прожекционен апарат с пламък от края на XIX в., магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографска фирма, рол преси, майсторски свидетелства, оригинални снимки с фотографски инициали, възстановка на фотоателие и още много любопитни експонати.

За първи път „Светлописците на Шумен“ бе показана в Регионален исторически музей – Шумен миналата есен, а успоредно с нея се проведе дарителска акция сред гражданството и фотоконкурс за деца. Изложбата веднага предизвика интереса на музейната колегия и гостува на други музеи в страната.

Тазгодишното издание на Панаира на музейните изложби събра над 100 специалисти от България, Великобритания, Хърватска, Сърбия и Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България