Фотограф от Пловдив е майстор на снимките от въздуха

Георги Стефанов снима Пуерто Рико, ден преди ураганът „Мария“ да помете карибския остров

Георги Стефанов не излиза от дома си без фотоапарат, камера и дрон, защото знае, че най-интересните кадри, често са подарък от случайността. Предпочита да запечатва красотите на природата, но практиката го е научила, че най-голям интерес предизвикват снимките от произшествия и инциденти. Преди година той пръв успя да заснеме с дрон от въздуха големия пожар, който изпепели 100-годишните тютюневи складове в центъра на Пловдив, обявени за паметници на културата.

“Не тръгвам никъде без оборудването си и комплект резервни батерии, защото човек не знае какво може да му се случи”, сподели пловдивчанинът пред “Труд”. Стефанов се занимава професионално с фото и водео заснемане от 4 години. Бил е в бизнеса с доставка на интернет, има опит като автомобилен състезател и дори в онлайн медиите. Сред колегите и в родния Пловдив е известен като “Джордж Визио”.

Българинът е един от вип-авторите в специализирания сайт за аерофотография SkyPixel, където 44 от неговите творби са отличени със специален знак за майсторство. Той е сред двадесетината човека в цял свят, определени от своята общност като експерти в снимането с дрон. Твърди обаче, че малките летящи машини, който са нов инструмент за професията му, не биха могли да променят основните правила с нея: “Те просто дават възможност за един различен поглед”.

Питаме го дали още помни първия си успех във фотографията. “Разбира се. Това беше една черно бяла снимка, с която спечелих училищния конкурс в трети клас. Направих я в пещера Магурата с фотоапарат “Смяна 8М” и я показаха пред цялото училище”.

Пловдивчанинът е специалист в заснемането на VR видео - 360-градусови панорамни видеокадри, направени от въздуха. Разкрива, че за висококачествен клип от този вид са необходими около 100 фотоса, заснети във всички посоки при въртенето на дрона около оста му. “Това е висш пилотаж, в пряк и преносен смисъл, както при управлението, така и при снимането и обработката. Трябва да си добър пилот на дрон, фотограф и накрая - с “Фотошоп”, казва Георги и обяснява, че софтуерът за фотообработка е задължителна част от работата на професионалистите в бранша. “Хората не искат да гледат на екрана просто онова, което срещат всеки ден. Искат да го видят, но усилено - залезите трябва да са уникално ярки, както и цветовете на околната среда. За целта използваме софтуер като “Фотошоп”.

Българинът успява да заснеме уникални кадри в Пуерто Рико дни преди карибският остров да бъде пометен от урагана “Мария”, който нанесе огромни щети. Малко по-късно снима приближаването на стихията от брега на щата Флорида. Таймлапс видеото показва настъпването на гъстите тъмни облаци, предвестник на идващото бедствие.

Георги Стефанов:

Това е моят начин да изразя гражданската си позиция

Георги често изпраща в медиите репортажни снимки и клипове от събития и инциенти, на които става неволен свидетел в ежедневието, без да търси финансова компенсация за това. “Труд” няколко пъти е използвал негови материали, за да онагледи новини за актуални случки от деня. Питаме го защо избира да дарява труда си безвъзмездно. “Това е моят начин да изразя гражданската си позиция”, обяснява той и припомня репортаж, направен дни по-рано по актуалната в последно време тема за агресията на пътя – саморазправа между двама водачи на оживено кръстовище в Пловдив: “Аз трябваше да го заснема, с риск този човек да ми счупи камерата, за да мога да го покажа на хората и той да бъде порицан от обществото. За да знае, че следващия път не бива да постъпва по същия начин”. Обяснява, че в подобни случаи в действие влизат едновременно фотографският и гражданският рефлекс. “Много често пращам подобни кадри директно на медиите, тъй като самият аз нямам достатъчно широка платформа, в която да ги споделя. Желанието ми е това събитие да достигне бързо до по-широк кръг от хора”, обяснява той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица