Франкофони във Варна за Западните Балкани

Ципрас шашнал Меркел и Юнкер с прическа като българския премиер

Центровете за бежанци извън ЕС

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е предложил на Бойко Борисов да домакинства франкофонска среща за Западните Балкани, а премиерът ни от своя страна е инициирал тя да се проведе във Варна. Това съобщи пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов.

Министър-председателят е направил обзор на моментната ситуация в региона и е анонсирал отново всички основни инфраструктурни проекти в Западните Балкани. А от своя страна държавните глави на останалите страни-членки са били заинтересовани да се проведат поредица срещи по темата, но в по-малки формати. Така лидерите на Люксембург, Франция и Белгия ще дойдат в България специално, за да коментират с Борисов бъдещето на региона.

“Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за сигурност, в които да живеят мигрантите, тогава дискусията в ЕС ще върви по-лесно. Центровете за сигурност трябва да са близо до конфликтите, за да може хората да се върнат след това в своите страни и да помагат за възстановяването им”, подчерта още Борисов. И допълни, че това е тема и с представители на държави от Африка. “

Обсъждахме приоритетните политики за бюджета на Съюза след 2020, както и други институционални въпроси”, обобщи разговорите на лидерите Борисов. По време на брифинга на премиера Борисов в сградата на ЕК до него мина председателят на ЕК Жан Клод Юнкер и свойски го погали по главата. На въпрос какво значи това погалване, Бойко Борисов призна, че по време на неформалната среща на лидерите канцлера Ангела Меркел е поздравила гръцкия премиер Алексис Ципрас, че се е подстригал много късо като Борисов. “Може би от там тръгна тази закачка”, вметна Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика