Франсис Форд Копола се завръща с мечтания си проект „Мегалополис”

Франсис Форд Копола

Легендарният режисьор, сценарист и производител на вино навърши 80 години

Старият майстор е подготвил и окончателна режисьорска версия на “Апокалипсис сега” за края на април

Звездата Джуд Лоу вероятно ще изпълни главната роля

Франсис Форд Копола навърши 80 години на 7 април, но няма никакво намерение да се отказва от киното, въпреки че в последно време се беше фокусирал върху виното и разгръщаше своята вече световноизвестна марка. Специализираното филмово и тв издание Deadline съобщи, че брадатият майстор зад монументални шедьоври на американското кино като “Кръстникът”, “Крътникът 2”, “Разговорът” и “Апокалипсис сега” ще се завърне в света на седмото изкуство с мечтания си проект “Мегалополис” (”Megalopolis”) . Това е едно от най-амбициозните заглавия в творческата му кариера. Идеите за “Мегалополис” се раждат преди почти две десетилетия, Копола снима някои детайли в средата на 2001 година, но след терористичните атаки на 11 септември решава да изостави проекта, припоня operationkino.net.

Историята проследява един архитект, който има за цел да създаде своята грандиозна утопия в Ню Йорк, след като градът е унищожен от катастрофално бедствие. Наскоро стана ясно, че вероятно Джуд Лоу може да поеме главната роля.

Ето какво споделя Копола за проекта: “Планирам тази година да започна снимките на амбициозен филм, по който работя отдавна и в който ще бъде събрано всичко, научено от мен в дългата ми кариера (започнах на 16 години в театъра) – това ще бъде епично платно, в гигантски мащаби. Озаглавил съм го “Мегалополис” и ще бъде нетипична продукция, с голям актьорски екип. Възползвам се от всичките години опити да снимам в различни стилове и видове кино и кулминацията е това, което наричам “моя глас”. Проектът ми не е мейнстрийм, но имам намерение и бях окуражен да започна работа по него тази година.”

Ако снимките на “Megalopolis” наистина започнат тази година, вероятно почитателите на творчеството на Франсис Форд Кополе може да се надяваме на готов филм догодина или през 2021-а.

Междувременно стана ясно, че за предстоящия фестивал в Трайбека в края на месеца Копола е преработил своята епична класика за войната във Виетнам “Апокалипсис сега” и ще го покаже 40 години след премиерата му. Това е третата версия след оригиналния монтаж, удължения “Apocalypse Now: Redux” (2001). Копола споделя, че първият “Апокалипсис сега” е бил твърде съкратен, а Apocalypse Now: Redux”- прекалено дълъг. “Apocalypse Now Final Cut” ще бъде по средата като времетраене, създателят му казва, че именно с този вариант най-щастлив и се чувства горд да го покаже на публиката. Новата версия е ремастерирана от оригиналната филмова лента в 4К Ultra HD и ще бъде едно от събитията не само на фестивала, но и във филмовия свят като цяло.

Очаква се фенове на класиката да пътуват до Ню Йорк през април, за да присъстват на прожекцията, а българските киномани вече мечтаят “Apocalypse Now Final Cut” да достигне и до някой от фестивалите на родна почва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино