Франсоа Фийон платил на съпругата си 500 хил. евро, взети от парламентарни средства

Франсоа Фийон, консервативният кандидат за бъдещ президент на Франция, е платил на съпругата си 500 хил. евро от парламентарните средства, съобщава Politico, позовавайки се на медиен доклад от вторник.

Според френско седмично издание, Пенелопе Фийон, която е от британски произход, е получила средства, които са били на разположение на съпруга й в качеството му на депутат от френския департамент Сарт в рамките на 10-годишен период.

Наемането на членове на семейството не е против френските парламентарни правила, но според френското издание не е възможно да бъдат намерени свидетели, че съпругата на Фийон действително е извършвала някаква работа.

Според обяснение на кандидата за държавен глава на Франция, дадено през ноември миналата година в телевизионно интервю, неговата съпруга е оставала у дома, докато той е работел като депутат.

Говорителят на Фийон заяви, че Пенелопе е работела за съпруга си.

Френският дясноцентристки кандидат за президент заяви, че е възмутен от медийния доклад, че неговата съпруга е получавала публични средства неправомерно, информира Би Би Си.

Френски вестник съобщи, че Пенелопе Фийон е печелела приходи на стойност около 500 хил. евро като асистент на съпруга си в парламента. Медията постави под въпрос колко работа свършила съпругата на Фийон, за да спечели тези пари.

„Възмутен към от презрението и женомразството в тази история“, коментира кандидатът за държавен глава на Франция.

Френските разследващи започнаха предварително разследване на твърденията, че съпругата на Фийон е спечелила 500 хил. евро за предполагаемо фалшива работа като негов парламентарен помощник, съобщава агенция АФП.

Разследването за „злоупотреба с обществени средства“, беше предизвикано от информация във френски вестник, според която Пенелопе Фийон е получила заплащане от паричните средства, които са били на разположение на съпруга ѝ като дългогодишен депутат от северния френски департамент Сарт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа