Франс Тимерманс прикани британците да останат в митническия съюз на ЕС

Първият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс представи условията на отлагането на Брекзит и прикани британците да останат в митническия съюз на Европейския съюз. Той направи това изявление в интервю, публикувано в събота от германската медийна група Funke, цитирано от TACC.

"Ако британците се нуждаят от забавяне, тогава трябва да знаем защо", каза Тимерманс. "Докато това не е ясно, Брекзит може да бъде отложен само за две седмици, с единствената цел да се предотврати хаотичното напускане на 29 март," каза той.

Както подчерта заместник-председателят на ЕК, през това време Лондон трябва да каже какво иска. "Да се организират нови избори? Да се проведе нов референдум? Само след това можем да говорим за отлагане с няколко месеца", отбеляза той.

Тимерманс смята, че Обединеното кралство може остане в митническия съюз на ЕС. "Може би мнозинството в британския парламент ще подкрепи това", каза той. "Британците гласуваха за напускането на ЕС, а не на митническия съюз", каза политикът. По думите му Брекзит "ще бъде най-голямата трагедия в историята на ЕС".

По-рано британският парламент подкрепи предложението на правителството да отложи оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз за по-късна дата. По време на гласуването в Камарата на общините в четвъртък 412 депутати подкрепиха отлагане на Брекзит, 202 бяха против.

Сега британското правителство трябва да изпрати искане до ЕС за така нареченото техническо отлагане на датата на Брекзит до 30 юни, ако Камарата на общините одобри до 20 март проект на споразумение с ЕС , което премиерът Мей успя да постигне по време на преговорите с Брюксел. Ако това не се случи, кабинетът ще изисква отлагане на Брекзит за по-дълъг период, чиято продължителност ще трябва да бъде съгласувана с ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа