Франция вдигна паметник на руските войници, загинали на нейна територия през Първата световна война

Снимка: Архив

Обелиск в памет на руските войници, които са воювали на френска земя на страната на съюзниците през Първата световна война, бе открит в Агилкур, Северна Франция, където около 2000 от тях загиват през април 1917 г., предаде Франс прес.

"Не трябва да забравяме миналото и този обелиск обезсмъртява важен отрязък от общата ни история", заяви на церемонията руският посланик във Франция Алексей Мешков.

От 1916 г. руски експедиционен корпус се включва във войната на страната на съюзниците и воюва до края й. Той е съставен от около 40 000 войници в две бригади и понася тежки загуби.

Над 100 души, сред които френски и руски официални лица, се събраха в подножието на гранитния обелиск, който е изработен в Русия и издигнат на няколко километра от Агилкур, под връх Еспен, където са се водили тежки сражения между руски и германски войници.

"В крайна сметка само неколцина (от руските войници) оцеляват от битката при връх Еспен. 2069 са убити, а над 450 са в неизвестност", заяви кметът на Агилкур Жерар Прево и отдаде почит към "цената на жертвата на тези войници, които са дошли от толкова далече да се бият за нашата свобода". "Над 1200 руски войници почиват тук под краката ви, при връх Еспен в Агилкур, далеч от родината си", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа