Париж удря с данък интернет гиганти

Влиза в сила от 1 януари, очакват се приходи от 500 млн. евро

ЕК още обсъжда въвеждането на налога

Франция въвежда собствен данък за големите технологични фирми от 1 януари, след като усилията за общо решение по този въпрос в ЕС попаднаха в задънена улица, предаде Би Би Си.

Данъкът ще бъде въведен независимо от всичко на 1 януари и ще бъде за цялата 2019 година, като очакваме да донесе 500 милиона евро, каза на пресконференция късно в Париж френският финансов министър Брюно льо Мер. В допълнение към облагането на преките продажби, Париж ще изисква компаниите да плащат налог върху приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни, допълни той.

Франция и Германия настояваха Еврокомисията да договори мерките до края на т.г. Срещу това обаче са други страни, сред които Ирландия, Чехия, Швеция и Финландия.

По-рано тази година ЕК публикува предложение за 3% данък върху печалбите на големи интернет компании с глобални приходи над 750 милиона евро на година, като поне 50 млн. от тях трябва да са в рамките на ЕС. Мярката би засегнала компании като “Гугъл”, “Епъл”, “Фейсбук” и “Амазон”. Критици обаче се опасяват, че евентуален европейски данък може да е в нарушение на международните правила за равно третиране на компаниите по света.

Според европейските разпоредби американските технологични гиганти могат да избират да отчитат печалбата си в която и да е страна членка на ЕС, което ги насърчава да предпочитат държавите с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург. Тези фирми средно плащат данък от 9% спрямо 23%, плащани от другите компании.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси припомни вчера, че предложението за общоевропейски данък за технологичните гиганти “все още е на масата” за преговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа