Франция забранява шуробаджанащината в администрацията

Снимка: Архив

Назначаването на роднини вече ще се преследва от закона

Френското правителство планира да забрани на министри и парламентаристи да назначават на работа членове на семейството си. Това обяви министърът на правосъдието Франсоа Байру.

Забраната е в рамките на проекта за повишаване на нравствеността в политическия живот, обещан от президента Еманюел Макрон, предаде БТВ. Правителството разчита „да възстанови доверието на гражданите в дейността на обществените служби” с помощта на два нови закона и ревизия на конституцията, подчерта Байру.

Последната президентска кампания беше белязана от афери, а министър от новото правителство е обект на разследване.

Преди изборите кандидатът на десницата Франсоа Фийон беше смятан за фаворит в надпреварата за Елисейския дворец. Рейтингът му обаче се срина в резултат на разкрития в печата за предполагаеми фиктивни назначения на съпругата и на две от децата му като парламентарни сътрудници.

Вчера френското правосъдие огласи, че започва предварително разследване на афера с имоти, в която е замесен близкия на Макрон министър Ришар Феран.

Миналата седмица печатна медия разкри, че приятелката на Феран се е облагодетелствала от сделка за наем, възложена й от взаимозастрахователно дружество, докато Феран бил негов генерален директор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа