Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Започна закриването на най-старата атомна електроцентрала във Франция. Това се смята като победа на природозащитниците и поражение за местната общност край Фесенхайм, предаде БНР.

Централата във Фесенхайм, недалеч от границата с Германия и Швейцария, е на 43 години. Правителството обеща да я затвори още през 2011-а - веднага след аварията във Фукушима, но пристъпи към осъществяване на обещанието си едва през 2018-а.

Тази нощ българско време първият от двата реактора бе изключен от енергийната система. Изключването на втория се планира за края на юни. Деликатният процес за отстраняване на горивото се очаква да продължи поне 3 години.

Но още преди това 750 души от централата ще останат без работа. Правителството даде мъгляви обещания да им намери алтернативна заетост.

Във Франция действат 56 атомни реактора. Техният дял в произвежданата енергия е 70 процента. Френското правителство се надява да го намали до 50 на сто към 2035 година, паралелно със закриването на замърсяващите въглищни централи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа