Франция изнесла 1 млрд. евро оръжия за Саудитска Арабия

Франция увеличава с 25% и износа си за Европа за 2018 г., за сметка на едва 10 на сто за предходната година

Париж иска да увеличи влиянието си в региона

Износът на френски въоръжения за Саудитска Арабия отчита ръст от 50% за 2018 г. и е в размер на над 1 млрд. евро. Това сочи редовен годишен доклад на правителството в Париж, цитиран от Ройтерс.

Общия размер на оръжейните продажби от Европа за саудитското кралство за миналата година отбелязва ръст от 30 на сто и възлиза на 9,1 млрд. евро, се посочва още в документа. Основният компонент от оръжейните доставки на Париж за Рияд са патрулни катери, които е вероятно Саудитска Арабия да използва в морската блокада наложена над пристанищата на Йемен, където страната участва в кървава гражданска война.

Общият обем на износа на френско въоръжение за Близкия Изток, където Париж се опитва да се увеличи изтъняващото си дипломатическо влияние, за 2018 г. възлиза на 4 млрд. евро.

Основната част от тази сума идва от Катар, който миналата година подписа договор за доставка на изтребители “Рафал” и хеликоптери, на стойност 2,4 млрд. евро. Катар се смята за регионален съперник на Саудитска Арабия, но не участва в конфликта в Йемен припомнят наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят