Франция иска да привлече и други страни в групата на Г-7

Франция иска да привлече и други страни в групата на Г-7, да разшири Съвета за сигурност на ООН и ограничи възможността за налагане на вето в него от страните-постоянни членки предава TACC.

Франция, която през 2019 г. ще председателства Групата на седемте (Г-7), иска да привлече към този международен формат други държави. Това заяви във вторник френският президент Еманюел Макрон пред общото политическо обсъждане на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

"Искам да се преразгледа дълбоко формата, за да бъдат привлечени в него много други държави и да се работи върху нови форми на координация" - каза Макрон.

Френският лидер каза още, че основната тема на предстоящата среща на върха на Г-7 във Франция ще бъде борбата срещу неравенството в доходите. Доходите в богатите страни са 50 пъти по-високи, отколкото в бедните страни. "Възможно ли е да се постигне баланс в такива условия? Не и затова трябва да действаме. "

Макрон подчерта, че "иска да обяви приоритетната тема в дневния ред на френското председателство на Г-7 в ООН". Той обеща да се отчете другата година пред същата трибуна, като отбеляза, че времето когато страните от Г-7 са опраделяли съотношението на силите в света.

Г-7 е неформален международен клуб, включващ Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Срещата на върха на Г-7 ще се проведе в Биариц, Франция, през септември 2019 г.

Според Макрон, съставът на Съвета за сигурност на ООН трябва да бъде разширен, за да отразява по-добре равновесието на силите в съвременния свят. "Ще защитим разширяването на Съвета за сигурност в две категории от неговите членове, така че неговият състав да отразява сегашния баланс на властта", каза той. Според него Съвета за сигурност трябва "да засили координацията на решенията като място, а не да бъде място, където има препятствия."

Макрон счита, че правото на вето на постоянните членове на Съвета за сигурност трябва да се ограничава в случаите, когато става въпрос за мащабни бруталните престъпления. "Ние ще направим така, до края на годината, това Общо събрание с две трети от гласовете на членовете си да успява да запази ограниченията на правото на вето в случаи на масови жестокости," - каза той.

Съветът за сигурност на ООН има 15 членове. Сред тях - пет постоянни членове с право на вето: Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция. Благодарение на правото на вето една страна може да блокира всяка смислена резолюция на Съвета за сигурност на ООН, независимо от това колко гласа общо са подадени в подкрепа на конкретен документ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа