Франция и Германия задълбочават военното си сътрудничество в Сахел

военни

В понеделник Германия предостави подкрепа на Франция за създаването нова оперативно-способна мултинационална военна сила, която да се бори с ислямистите в африканския регион Сахел, предава Ройтерс.

На съвместно посещение в столицата на Нигер Ниамей, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайън и френският й колега Флоренс Парли заявиха, че сахелската обединена сила, е най-голямата надежда на Западна Африка за победа над ислямистките бойци.

Някои наблюдатели разглеждат формированието „G5 Сахел“ , което е съставено от войници на Мали, Мавритания, Буркина фасо и Чад, като предпоставка и основа за изтеглянето на четирите хиляди френски войници, които са разположени в региона.

„Нуждаем се от други европейски партньори. Италия, Испания, и други имат вече интерес“, заяви германският министър на отбраната, преди да напусне Ниамей, където обяви, че страната й ще достави въоръжение и оборудване на Нигер.

Това е последната демонстрация на засилващото се военно сътрудничество между Берлин и Париж, откакто Еманюел Макрон стана френски президент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят