Франция и Германия подписаха за създаването на нов изтребител от 5-о поколение

Франция и Германия подписаха договор за 150 млн. евро за създаване на прототип на изтребител от следващото 5-о поколение. Проектът се смята за жизненоважен за възможностите на Европа да се защити без да разчита на съюзници в един все по-несигурен свят, предаде Ройтерс.

Компаниите Dassault Aviation и Airbus ще работят по новия самолет, който се очаква да е готов до 2040 г. и ще замести френския изтребител Rafale и използвания от Луфтвафе Eurofighter.

„Това е много амбициозен проект между Франция и Германия, към който се присъединява и Испания“, заяви министърът на армията в Париж Флоранс Парли, малко след церемонията по подписването на договора с нейните колеги от Мадрид и Берлин.

Парламентът на Германия одобри финансирането на проекта по-рано. Испания ще вземе участие в началната фаза на разработката и ще се присъедини формално към проекта през 2020 г., като ще инвестира в него 50 млн. евро.

Новият договор за „Бойни въздушни системи за бъдещето“ включва финансиране за първоначалните проучвания и технологии за създаването на прототипа, двигателите и помощното оборудване за самолета.

Прототипа ще получи обща инвестиция от 4 млрд евро до 2026 г., преди да бъде завършен, което се планира да се случи до 2026 г., а 16 г. по-късно завършеният изтребител ще започне да се произвежда, съгласно плана.

Компаниите Dassault и Airbus ще разработят самия самолет, а двигателят за него ще бъде създаден от Safranand MTU Aero Engines.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа