Франция и Германия поемат съвместно председателството на Съвета за сигурност на ООН

Снимка: Архив

През март и април Франция и Германия за първи път в историята на Световната организация ще председателстват едновременно нейния Съвет за сигурност. Основни теми от дневния ред ще са близкоизточните проблеми, денуклеаризацията на КНРД и ситуацията в някои африкански страни, пише ТАСС.

Вчера беше представена програмата на постоянните представители на двете европейски държави при ООН Франсоа Делатр и Кристоф Хойсген. В нея ключовите въпроси са свързани с темите за Близкия изток, Корейския полуострови Африка.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриен ще бъде в Ню Йорк от края на март, за да участва в откритите дебати по темите за тероризма и противодействието на климатичните изменения.

В началото на април заедно с германския си колега Хайко Маас ще участва в заседанието по ситуацията в Мали. Ситуацията в Сирия ще е обект на обсъждания на три пъти през март.

По време на съвместното председателство ще се обсъждат въпроси за демаркация на границата между Судан и Южен Судан, палестинско-израелското урегулиране и ситуацията в Йемен, санкциите срещу Либия също ще бъдат обект на дебати в СС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят