Франция ни върна беглец от правосъдие

Снимка: Архив

Великобритания питала за площта на килиите

Лъчезар Георгиев/44г./ от Шумен е бил приведен в затвора в Ловеч преди седмица, след като почти 5 години се укривал, а имал влязла в сила присъда. Първо бил открит във Великобритания, но там още се точи производство за връщането му. При пътуване до Франция Лъчезар извадил лош късмет, заловили го и го върнали у нас.

Сагата започнала с обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен, с който Георгиев бил предаден на съд за причинена средна телесна повреда на свой роднина. С последвалата присъда е приведено в изпълнение и предишно условно наказание на Георгиев за изнудване, за което бил осъден на 1 г. лишаване от свобода. Съдът определил да търпи общо наказание от 3 г. затвор.

Докато делото срещу Георгиев се разглежда и от втора съдебна инстанция - Шуменския окръжен съд, той напуснал България. На 12 юли 2013 г. Районната прокуратура в Шумен издала европейска заповед за арест, за да бъде установено местонахождението му. На 16 септември 2014 г. бил установен във Великобритания. Започнало производство за връщането му у нас, което продължило няколко години. Властите във Великобритания поискали уверения от България за условията в местата за лишаване от свобода, като кореспонденцията между съдебните власти на двете страни стигнала до там да се коментират площ и квадратни метри на затворническите килии. Делото все още не е приключило.

Междувременно Лъчезар Георгиев пътувал до Франция и там на 21 февруари т.г. е задържан от френските власти, които го предали на 12 април в България. Влязлата в сила присъда вече е приведена в изпълнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право