Франция одобри закон, позволяващ на служителите да не участват в работни дейности в извънработно време

От сега нататък френските работодатели са задължени да позволяват на всеки един свой служител правото да не участва в работна комуникация след края на работния му ден. Това важи за всички типове комуникация, като законът позволява изключването на служебните лаптопи и телефони, съобщават от СофтУни.

Макар и да изглежда като движение в обратната посока, мярката се прави с цел да се пребори т.нар. „always on" работна култура. Проблемите, с които цели да се справи, са най-вече загубата на автономност и гъвкавост в работния процес, както и самото умствено претоварване, до което води това.

Законът ще задължава всеки работодател да преговаря с подчинените си относно правото им да не участват в каквито и да е дейности в извънработно време. Това включва използването на какъвто и да е комуникационен софтуер, както и служебни телефони, компютри и други аспекти на работния процес.

Неговото въвеждане стана нужно след мащабно проучване, което показа, че над една трета от служителите в държавата използват служебните си телефони в извънработно време. Фактът, че над 60% от тях са съгласни, че това е в нарушение на правата им, доведе до създаването, а впоследствие и одобряването на закона.

Как и дали ще повлияе на продуктивността на френските компании - предстои ни да разберем. / "Дарик"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа