Франция остава сред основните икономически партньори на Русия, въпреки санкциите

Снимка: Архив

Франция остава сред основните икономически партньори на Русия в трудна среда поради санкциите, наложени на Москва от западните държави, предаде Франс прес.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е на посещение днес и утре в Русия, където ще участва в икономическия форум в Санкт Петербург.

Френско-руският търговски обмен се сви след налагането на първите санкции през 2014 година заради украинската криза. Москва отговори с ембарго върху повечето европейски хранителни продукти.

Впоследствие търговските връзки отново се подобриха и обменът достигна 15,5 милиарда долара през 2017 година спрямо 13,3 милиарда долара през 2016 година.

Франция е най-големият чуждестранен работодател в Русия: над 500 френски компании в страната дават работа на около 160 000 души, по данни на френската правителствена агенция за рекламиране на френската икономика в чужбина Бизнес Франс.

Франция и Германия са двата основни европейски източници на инвестиции в Русия.

Франция е представена най-вече в енергийния сектор с компании като Тотал (Total), която неотдавна започна партньорство с руската Новатек по огромното газово находище "Ямал" в района на Арктика. Същото важи и за Анжи (Engie), една от петте европейски компании, разработващи противоречивия проект за газопровода "Северен поток 2" заедно с руския Газпром.

Големите вериги супермаркети също са добре представени в Русия: Ошан (Auchan), групата Декатлон (Decathlon) и Льороа Мерлен (Leroy Merlin). В банковия сектор Сосиете женерал (Societe Generale) държи една от най-големите руски банки Росбанк.

В автомобилния сектор Рено (Renault) контролира основния руски автомобилостроител Автоваз, докато Пе Ес А Пежо Ситроен (PSA Peugeot Citroen) разполага със завод на руска територия, макар и със скромно производство.

Макрон ще бъде придружен от делегация от над 30 ръководители на френски компании при посещението си през тази седмица на икономическия форум в Санкт Петербург. Делегацията ще бъде значително по-голяма от присъствалите на миналогодишни форуми.

Очаква се в нея да участват президентът на съюза на френските работодатели Медеф Пиер Гатаз, шефовете на Анжи, Изабел Кошер, на Тотал Патрик Пуяне, на Сосиете Женерал Фредерик Удеа, на Данон (Danone) Еманюел Фабер, на Санофи (Sanofi) Оливие Брандикур, както и на Ер ликид (Air Liquide) Беноа Потие.

Към тях ще се присъединят много акционери, основатели на стартъп компании, ръководители на малки и средни предприятия.

Преди форума посланикът на Франция в Русия Силви Берман съобщи в профила си в Туитър, че се е срещала с Игор Сечин - влиятелния ръководител на руска петролна компания Роснефт, в която държавата държи мнозинството акции, и с управителя на региона Самара, Дмитрий Азаров, където се намира огромният завод на Автоваз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия