Франция отхвърли искането на Тръмп за членство на Бразилия в НАТО

Снимка: Архив

Франция отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп Бразилия да получи членство в НАТО, заявявайки, че военният съюз е отворен само за европейските страни, пише британският вестник Daily Express.

Лидерът на САЩ, който веднъж описа съюза като „остарял“, е неумолим в критиките си към съюзниците си в ЕС, като ги обвинява, че не харчат достатъчно за собствените си въоръжени сили. Говорителката на френското външно министерство Анес фон дер Мюл заяви: „НАТО е съюз на нации, свързани с клауза за колективна защита, в съответствие с Вашингтонския договор от 4 април 1949 г., който определя географската област на приложение. Член 10 от учредителния договор на Алианса ограничава членството до европейски страни“.

Бразилия може да върви по стъпките на съседна Колумбия и да се присъедини към НАТО като „глобален партньор“, предложи Анес фон дер Мюл, добавяйки, че подобни съюзи „укрепват международната стабилност“.

Алиансът постигна споразумение за партньорство с Колумбия през май 2017 г., заявявайки, че ще си сътрудничат в области на сигурността като кибер и морска сигурност, тероризъм и връзки с организираната престъпност.

В момента Колумбия е единствената латиноамериканска държава в Алианса. Други световни партньори са Афганистан, Австралия, Ирак, Япония, Република Корея, Монголия, Нова Зеландия и Пакистан.

Тези партньори не е задължително да участват във военни действия, но са напълно признати в Брюксел.

Тръмп разкри възможността Бразилия да стане пълноправен член на НАТО след разговори за сигурност с консервативния президент Жаир Болсонаро в Белия дом.

В миналото Тръмп критикува военния Алианс като „остарял“. Скоро след срещата на върха на НАТО през юли той попита дали САЩ ще изпълнят основополагащия принцип на Алианса за взаимна защита относно най-новата държава-членка Черна гора.

На срещата на върха Тръмп обвини европейските си съюзници, че не правят нищо относно защитата, предлагана от американските войски, и заплаши да се оттегли от Алианса, ако не увеличат значително вноските си в собствената си отбрана.

Обещанията да се изразходват до 2% от националния доход за отбрана до 2024 г. трябва да бъдат изпълнени до януари, предупреждава Вашингтон тогава, пренебрегвайки реалността, че повечето съюзници в НАТО понастоящем харчат само половината от това и ще се борят за отстъпки.

Американският президент подкрепи усилията на Бразилия да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, клуб на най-големите икономики в света.

Бразилия, осмата по големина икономика в света, подаде молба през 2017 г. да се присъедини към ОИСР, която има около тридесет членове, включително Мексико, Чили и Колумбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа