Франция спира чужди имами и преподаватели

Целта е да се спре рискът от сепаратизъм и чуждото влияние

Проповедници ще се подготвят само в страната

Президент Еманюел Макрон смята да сложи край на практиката чужди страни да изпращат имами и преподаватели във Франция, съобщи Ройтерс.

Според Макрон цел на тази мярка е да се спре рискът от „сепаратизъм” и да се пресече чуждото влияние.

Досега той избягваше въпросите, свързани с мюсюлманската общност във Франция - най-голямата в Европа. По-малко от месец преди местните избори обаче президентът обяви, че постепенно ще прекрати системата, която позволява на Алжир, Мароко и Турция да изпращат имами във Франция, където проповядват в джамиите.

Правителството в Париж е поискало от организацията на мюсюлманите във Франция да намери решения, чрез които имами да бъдат подготвяни на френска територия, да владеят френски език и да се гарантира, че няма да разпространяват ислямистки възгледи.

Макрон добави и че ще прекрати практиката френски ученици да бъдат обучавани от преподаватели, платени от чужди правителства. Франция има споразумения с девет страни, по силата на които техните правителства могат да изпращат преподаватели във френските училища да преподават майчин език на ученици с произход от тези страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини