Франция спира шуробаджанащината със закон

Снимка: Pixabay

Целта е да се повиши нравствеността в политическия живот

Във Франция планират да забранят със закон шуробаджанащината, съобщава БНР. Новите разпоредби ще изкоренят практиката министри и парламентаристи да назначават на работа членове на семейството си. Целта е  да се повиши нравствеността в политическия живот.

Този проект беше обещан от президента Еманюел Макрон още по време на предизборната му кампания. Правителството сега разчита да възстанови доверието на гражданите в дейността на обществените служби. Това кабинетът очаква да стане с два нови закона и промени в Конституцията.

Смятам, че тази законодателна мярка е малко излишна и е в услуга на едни настроения, които бяха засилени по време на предизборната кампания. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" доц. Валентина Георгиева от Софийския университет:Сякаш Макрон тук държи да каже, че си изпълнява обещанията. Такъв закон на мен ми се струва леко излишен. Бих се позовала на един друг французин - философ и социолог Пиер Бурдийо, неговата теза за държавата е, че държавата притежава монопола върху всеобщото, тоест ние си създаваме държави, обществата излъчват някакви свои представители да управляват в името на всеобщия интерес. Това е легитимността, с която те впоследствие окупират властта. Политиците би трябвало да управляват в името на всеобщия интерес, но в същото време те са частни лица и в това се състои парадоксът на бюрократичното поле. Има някакви комисии, някакви избрани представители, при които се случва така, че една група индивиди, облечени във власт, трябва да решават от името на общия интерес и да надскочат своя частен интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа