Френската полиция конфискува 20 тона сувенири

Френската полиция задържа 20 тона миниатюрни Айфелови кули в операция срещу мащабна мрежа за продажба на сувенири в столицата Париж, предаде Би Би Си. Съвместно разследване с френските митници доведе до акции срещу китайски търговци, заподозрени във внос и доставки на стоки на нелегални продавачи. Девет души са задържани по случая.

Малките метални копия на символа на Париж се продават по 5 за евро край туристически дестинации като Лувъра или истинската Афейлова кула.

Над 1000 кашона със сувенирите са открити в два склада и три магазина в района на Париж тази седмица. Френските власти отдавна се опитват да се преборят с търговията със сувенири менте, често продавани на туристите от мигранти без документи, които бягат при поява на полицай.

В Италия властите оценяват нелегалната търговия в този сектор на 22 млрд. евро годишно, което лишава бюджета от €11,5 млрд. Заради това в началото на лятото крайнодесният МВР шеф Матео Салвини обяви солени глоби - до 7000 евро, за всеки турист, който си купи сувенир от неоторизиран продавач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа