Френската прокуратура разследва "Рено" за прикриване на вредни емисии

Френската прокуратура е открила разследване срещу автомобилния производител "Рено". Компанията е заподозряна за прикриване на наднормени вредни емисии, изхвърляни в атмосферата от дизеловите ѝ автомобили.

Решението за предварително разследване на компанията "Рено" е взето в четвъртък от прокуратурата на Нантер. Френският автомобилен производител е заподозрян в подправяне на данните за истинските нива на вредните газове, изхвърляни от колите с дизелови двигатели. Това прави продукцията опасна за човешкото здраве, както е подчертано в текста на съдебното решение. Вече са назначени трима съдии по разследването.

"Рено" е под окото на френските власти след скандала с "Фолксваген", обвинен за прикриване на реалните нива на вредните емисии. Френската агенция за борба на измамите проведе разследване на 12 марки автомобили, сред които "Рено". Точно преди година компанията беше подложена на щателна проверка, установила превишаване на нормите на вредни газове, което доведе до сезиране на прокуратурата миналия ноември.

Засега ръководството на "Рено" опровергава обвиненията и уверява, че автомобилите съответстват на действащите норми. Разследването може да отнеме много месеци, а при евентуална санкция компанията може да загуби до 10% от търговския си оборот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа