Френският премиер призна, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите

Снимка: Архив

Френският министър-председател Едуар Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", публикувано снощи, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки" и не се е вслушало достатъчно във французите. Премиерът представи детайлно мерките, обявени от президента Макрон преди седмица в отговор на протестите, предаде Франс прес.

В събота в протестите из цяла Франция се включиха повече от два пъти по-малко хора в сравнение с предишните седмици. "Битките приключиха, сега идва ред на дебатите", каза председателят на Националното събрание Ришар Феран.

Пред "Лез Еко" Филип каза, че мерките, обявени от Макрон, ще струват около 10 милиарда евро. Те включват анулиране на данъка над горивата, замразяване на цените на електричеството и природния газ, увеличаване със 100 евро месечно на минималните заплати, премахване на данъка над ниските пенсии. Според Филип с въвеждането на тези мерки дефицитът в бюджета за 2019 г. ще достигне 3,2 процента при предвидени преди това 2,8 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа