Френският финансов министър: Европа ще отвърне на неприемливите тарифи на САЩ

Бруно льо Мер

Европа ще отвърне с твърд и общ отговор, ако администрацията на Доналд Тръмп продължи с „неприемливите“ тарифи на вносната стомана и алуминий, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер, предаде Ройтерс.

Льо Мер добави, че „всички опции са на масата“, включително и реципрочни действия срещу американския внос в Европа.

„САЩ трябва да знаят, че ако продължат с тези мерки, те ще срещнат силен, координиран и обединен отговор от Европейския съюз“, заяви льо Мер пред репортери във финансовото министерство в Париж.

„Тези едностранни мерки са неприемливи. Те биха имали огромни последствия за европейската икономика и френските фирми“, добави министърът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна заяви, че смята да наложи реципрочни такси на вноса от всички търговски партньори на страната.

„Когато страна налага такса на нашите вносни продукти, да кажем равняващ се на 50%, а ние таксуваме същия продукт влизащ в нашата страна с нула процента, не е честно или находчиво“, заяви американският президент, ден след като обяви въвеждането на тарифи върху стоманата и алуминия, влизащи в САЩ.

„Скоро ние ще въведем реципрочни тарифи, така че да таксуваме същите продукти, за които те ни таксуват. 800 милиарда търговски дефицит – нямаме избор“, подчерта Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа