Френски специалисти изработиха триизмерен образ на лицето на Мария Магдалена

Триизмерен образ на лицето на Мария Магдалена изработиха френски специалисти, информира БНТ.

Така вероятно е изглеждала Мария Магдалена. Реконструкцията на лицето й се показва за първи път в света, а уникалната изработка е дело на френски специалисти по медицинска антропология.

Те са взели са основа черепа от предполагаемите останки на светицата и без да го местят, са получили триизмерно изображение чрез над 400 снимки на място. Свещената реликва се намира в базиликата „Сент Максимин“ в планината Сент Бом, южна Франция, където се смята че Мария Магдалена е прекарала последните си земни дни.

"Върху повърхността на черепа бяха наслагани шаблонни кожа, мускули и мастна тъкан. Това е предположение за това как е изглеждало лицето на тази жена", казва антропологът Филип Шарли.

Провансалската легенда гласи, че прочутата сподвижница на Иисус Христос и пръв свидетел на Неговото възкресение, бяга с кораб от Йерусалим, където е преследвана, след като Божият син е разпънат на кръст. Мария Магдалена идва във Франция, на брега на Средиземно море, а пещерата й става място за поклонение през Средновековието.

"За повечето историци степента на достоверност, че се касае именно за Мария Магдалена, е близка до нулата, защото няма никакво свидетелство, че тя е дошла в Прованс", казва историкът Жан Гион.

Незовисимо от това, изследователите биха могли да стигнат още по-далеч - например да установят геогргафския произход на останките чрез ДНК експертиза на косите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл