Фрум се лекувал с допинг от астма

Най-добрият колоездач в последните години Кристофър Фрум обясни с влошаваше на астмата си положителната допинг проба от Вуелта а Еспаня. През септември британецът спечели първата си титла по испанските пътища, след като няколко месеца по-рано за четвърти път завърши като победител Тур дьо Франс. Той стана едва третият в историята след легендите Жак Анкетил и Бернар Ино с подобен дубъл, но вчера стана ясно, че е дал положителна проба за салбутамол.

Веществото се използва за лечение на астма и е в забранителния списък. Миналата година обаче хакерите „Фенси Беърс“ разкриха, че Фрум е в голямата група водещи британски и американски спортисти, които имат лекарски разрешения да използват допинг. Проблемът е, че уринният тест на звездата на „Скай“ показва двукратно превишаване на допустимата терапевтична доза – 1 нанограм на милилитър.

„По време на състезанието астмата ми се влоши и докторът ме посъветва да увелича дозата – обясни Фрум – Реших да го послушам, но взех всички възможни мерки да не превишавам допустимата доза. Разбирам отлично, че съм лидер в своя спорт и съм готов да съдействам на Международния колоездачен съюз с каквото мога.“

Организаторите на Вуелтата не пожелаха да изразят становище преди колоездачната централа, но се очаква Фрум да получи едногодишно наказание и титлата му да бъде отнета. Той имаше предупреждение заради пропуснат тест, като тогава обясни, че служителите на хотела, в който бил отседнал спрели агентите на ВАДА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт