Футболен шахмат на „Анфийлд“

Футболен шахмат!

По-гросмайсторско 0:0 не е виждано в историята на Шампионската лига. „Ливърпул“ и „Байерн“ изиграха мач на „Анфийлд“, който може да приспи всички очакващи атракция. И може да вдъхнови всеки ценител на тактиката. Едно единствено чисто положение имаше в първия осминафинал – изпусна го Садио Мане. Но не вратарят Мануел Нойер спаси, а сенегалецът не улучи вратата. Иначе стражът на „Байерн“ със сигурност отигра топката с крак повече пъти, отколкото централния нападател Роберт Левандовски.

Играта на германците беше от екстра класа – възкликна английската легенда Рио Фърдинанд. - Невероятно професионално, невероятно хладнокръвно. „Байерн“ има двама от най-силните и атакуващи бекове в лицето на Джошуа Кимих и Дейвид Алаба, но те почти не минаваха центъра. Неутрализираха напълно „Ливърпул“. Приличаше на мач между шахматисти. И все пак мисля, че „Ливърпул“ ще вкара гол на реванша и ще се класира.“

Нулевото равенство спря серии. Само в четири мача през сезона „Ливърпул“ не бе вкарвал гол, три от тях са в Шампионската лига. „Байерн“ допусна във всички двубои попадение през 2019-а до визитата на „Анфийлд“. Баварците знаеха, че са тромави и затова отказваха да атакуват. „Дойдоха, видяха и си свършиха работата“, написа в коментара си вестник „Дейли Мейл“.

Нико Ковач спечели първата партия срещу Юрген Клоп. И показа, че се учи. „Байерн“ стартира годината на 9 точки зад „Борусия“ (Дортмунд) в Бундеслигата и с кошмарен жребий в лицето на „Ливърпул“. Сега дистанцията в немското първенство е три пункта, а след 0:0 поне на хартия „Байерн“ е фаворит.

Треньорските нерви избиха след края. Клоп и Ковач не се ръкуваха веднага. „В Англия е традиция треньорът първо да подаде ръка, но не е така в Германия – каза наставникът на „Байерн“. - Аз исках първо да говоря с футболистите ми. Извиних се на Клоп.“

Обясни ми, че искал да поздрави Франк Рибери за петото му дете – отвърна наставникът на „Ливърпул“. - Вероятно отдавна го беше направил в лагера. Не е резултатът, за който мечтаехме, но можем да живеем с него. Никой няма да помни този мач след 20 години. Проблемът ни беше, че липсваше последния пас. И да бяхме били с 1:0, нищо нямаше да се промени за реванша.“

Ковач си навлече английски гняв и с признание – в последните минути футболисти на „Байерн“ умишлено бавили времето, без да са контузени. Шестима баварци имаха специален мач на „Анфийлд“. Рибери игра за стотен път в Европа за „Байерн“, а Дейвид Алаба – за 75-и. По 50 мача в Шампионската лига натрупаха Матс Хумелс, Хави Мартинес, Тиаго и Хамес Родригес. Рекордьор в историята на немския гранд е Филип Лам (118 двубоя), следван от Томас Мюлер (108).

За реванша „Байерн“ загуби Джошуа Кимих, който получи жълт картон и ще е наказан. Няма да го има и Мюлер – също заради санкция. В „Ливърпул“ пък ще се върне Върджил ван Дайк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят