Футболната революция на Георге Хаджи

Coach Gheorghe Hagi (C,R) of Viitorul Constanta celebrates with the team and trophy the victory against CFR Cluj and winning of the Championship after the play off football match between Viitorul Constanta and CFR Cluj in Constanta, southeastern Romania, on May 13, 2017. / AFP PHOTO

„Виторул“, отборът на школата на Георге Хаджи, спечели историческа титла в Румъния. Клуб, който бе основан от легендарният атакуващ халф само преди 8 години, покори най-големия футболен връх в северната ни съседка след като тръгна от трета аматьорска дивизия през 2008 г. Политиката на академията е развиване на млади таланти от страната. В нея тренират близо 300 играчи, а резултатите са вече налице - спечелена титла в Румъния при конкуренцията на милионните селекции на грандовете „Стяуа“ и „Динамо“.

А Хаджи, който освен собственик е и треньор на мъжкия тим на „Виторул“, изведе отбора до златото с най-ниска заплата на наставник в шампионата - само... 500 евро.

„Успехът е план, а не късмет, който идва за една нощ - каза Хаджи след футболната революция. - Винаги съм знаел, че съм талантлив, но се оказах и амбициозен. Точно амбицията прави разликата в живота. Именно заради това не съм съгласен с твърденията, че сме станали шампиони с късмет. Това е специален момент, за който дори не съм мечтал. Целта ни беше да развиваме таланти и именно заради това успехът е по-сладък, защото го постигнахме с много млади румънски играчи. Сънувах тази академия, инвестирах в нея и сега съм щастлив, защото направих нещо правилно. Ние сме най-младият шампион в Европа. Не се съмнявам, че нещата ще стават все по-добри и хубави.“

И следващата цел пред новият шампион на Румъния също е планирана. Академията на Хаджи работи по проекта „Следващите 11“.

„Не съм такъв, че да мисля сега какво ни чака в Шампионската лига - добави бившият играч на „Реал“ (Мадрид) и „Барселона“. - Работата, която вършим е много по-важна. Йохан Кройф ме е научил как се правят нещата - от прости до сложни. Най-трудно се правят простите неща. Снощи станах шампион, а днес съм на стадиона и гледам мач на юношите. При мен е така. Имаме близо 300 играчи и деца, като само 66 не са от Констанца. На тези, които не са от града им плащаме всичко - настаняване, храна, училище... Всички са част от нашия грандиозен проект - „Следващите 11“. Идеята е след 2020 г. националният отбор на Румъния да бъде изграден само от играчи на нашата академия. Компанията за безалкохолни напитки „Пепси“ е един от нашите партньори и дори пусна на пазара марка „Следващите 11“. Вижте резултатите ни. Проектът върви по график.“

Цели 70% от шампионския състав на „Виторул“ е изграден от играчи от школата. Юношите са шампиони в последните 5 години, а през този сезон дори стигнаха до 1/8-финалите в младежката Шампионска лига.

Но не всичко е цветя и рози. Голямата болка на Хаджи е, че не получи обществена подкрепа. Легендарният футболист от близкото минало сам финансира своя проект. Почти всички отбори в първенството обаче получават пари от държавата чрез своите общини.

И докато грандовете „Стяуа“ и „Динамо“ имат по един вагон чужденци в своя състав, „Виторул“ разполага само с... 1 легионер. Всички останали играчи са румънци.

„Станахме първи без да привличаме играч с трансфер - добавя гордият Хаджи. - Има хора, които не могат да губят и да приемат нашия успех, но в крайна сметка маслото винаги излиза на повърхността.“

И след спечеленото злато, целият щаб на „Виторул“ празнува заслужено до ранни зори в дискотека в Констанца. Във вихъра на купона бе треньорът и собственик Хаджи, който пя и танцува с играчите до ранни зори.

А вестниците и сайтовете в Европа преливаха с новини за историческото постижение на тима.

„Фабриката за таланти в Румъния привлече вниманието на европейските клубове“, съобщи френския вестник „Екип“.

„Първа титла за създадения отбор на Хаджи“, добави каталунският в.„Спорт“.

„Галатасарай“, бивш клуб на румънеца, поздрави треньора за историческия успех.

„От нулата до титлата. Честито!“, написаха от турския гранд в своя фейсбук профил.

Но нито едно заглавие не разчуства 52-годишния румънец, който е известен в родината си като Краля, така както две изречения от дъщеря му Кира. Написаният от нея поздрав бе прочетен на Хаджи в ефир, който го разплака.

„Гордея се с теб! За мен вече не си Крал, вече си Бог“, написа Кира.

И ако днес някъде в Европа се договаря поредният рекорден трансфер за милиони, по същото време Георге Хаджи е на едно от помощните игрища в Констанца и създава нещо, което плаши всички останали. Румънецът е избрал да прави сложните неща прости. А навсякъде другаде, както и у нас, е точно обратното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят