Футболни фенове убили неподкупен надзирател (обзор)

Осем обвинения за наркобандата на Гевгелийския

Групата ослепила професор, недоволна от лечение

Секли с мачете и дилър, отказал да продава за тях

Четирима от дванадесетте участници в банда за наркотрафик, побои и убийства, разбита наскоро от ГДБОП и спецпрокуратурата, са екзекутирали надзирателя от Софийския затвор Янко Янев през 2016 г. След смъртоносния бой те са изчезнали и ще бъдат обявени за издирване чрез Интерпол. Това разкри шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Надзирателят Янев бе открит в безсъзнание на 26 декември след тежък побой в столичния кв. “Разсадника”. След 3 дни в кома той почина в “Пирогов”. “Човекът си е вършел работата, спазвал е правилата в затвора, което не е било в интерес на човека, който го е поръчал”, заяви Иван Гешев. Той допълни, че почти всички членове на групата са криминално проявени и били част от агитката на столичен футболен отбор. На репортерски въпрос дали става дума за фенове на ЦСКА, Гешев отговори: “Уцелихте джакпота.” Днес не стана ясно към коя фракция принадлежат нападателите.

По думите на Гешев 8 души от бандата вече са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Шестима от тях са в ареста. Тартор на гангстерите е Стефан Гевгелийски, който от около 7 месеца излежава в затвора 5-годишна присъда за същите престъпления като член на бандата на Стефан Бонев-Сако. Според разследващите той движел дейността на подчинените си от затвора чрез съпругата си. Тя е с обвинения, но е освободена под домашен арест.

Гешев разкри, че групата действала основно на територията на кв. “Дружба”. Според доказателствата бандата на Гевгелийски е отговорна и за жестокия побой над проф. д-р Стефан Станчев. На 5 април 2016 г. проф. Станчев бе нападнат с метални тръби от двама маскирани мъже пред дома си в кв. “Белите брези”. Въпреки усилията на хирурзите проф. Станчев загуби едното си око. По думите на Гешев босът на бандата, наричан Гевгелийския поръчал доктора, тъй като не бил доволен от лечение, приложено на негов близък.

Доказателствата свързват дружбенските гангстери и с бруталното посичане с мачете на местен дилър, който отказал да продава наркотици за групата. По думите на прокурор Гешев със залавянето на бандата на Гевгелийски са били пресечени мокри поръчки и срещу други неудобни надзиратели от Софийския затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право