Футбол с цената на човешки живот

Футболът не само сближава, но и спасява. В конкретния случай става въпрос за най-ценното - човешкия живот. А именно това е най-голямата победа, която любимата на милиони игра може да донесе. Ракът на простатата убива един мъж на всеки 45 минути в света. Статистиката е стряскаща, но напълно реална. Годишно над 1 млн. мъже в световен мащаб се сблъскват с тежката диагноза. У нас това е най-честото онкологично заболяване сред представителите на силния пол.

Именно това бе заложено в основата на инициативата „Заедно срещу рака на простатата“, организирана от фармацевтична компания „Астелас“ България и Българското урологично дружество. В нея се включи столичният гранд „Левски“, легенди на клуба, лекари уролози и спортни журналисти. Всички те застанаха рамо до рамо с цел да се даде гласност на тази застрашаваща тенденция и повече хора да се амбицират да отидат на преглед. Не е случаен и изборът на дата, тъй като ноември е Световният месец за превенция на мъжкото здраве, който се отбелязва всяка година по това време.

На футболното игрище ДИТ в Драгалевци видни шампиони със „синята“ фланелка доказаха, че не са забравили онези свои качества, с които печелиха сърцата на милиони. Но в конкретния случай клубните пристрастия не бяха от значение. Участниците в групите на Шампионската лига, а също и носители на редица трофеи, Димитър Телкийски, Станислав Ангелов и Даниел Боримиров както и Дончо Донев, Христо Арангелов, Ангел Станков отново излязоха на терена, но „премията“ във въпросния мач бе да помогнат този проблем да добие по-широк отзвук и да му се обърне съответното внимание.

Преди двубоя, завършил със зрелищното 3:3, Павел Колев, изпълнителният директор на „Левски“, заяви, че за клуба е от значение да участва в подобни събития.

„Аз и всички мои колеги от отбора няма да се уморим да повтаряме, че освен да се рита топката и като чист бизнес, нашата дейност от изключително значение е социалната ни функция. Колкото по-голям е един клуб и колкото по-голяма е фенската база зад него, толкова по-отговорна е неговата задача. Виждам много известни лица и се надявам занапред те да участват в още кампании, защото футболен клуб „Левски“ няма да спре да подкрепя подобни инициативи.“

С подобно послание излезе и Станислав Ангелов, бившият национал на България и играч на „сините“, взел дейно участие в мача.

„Страхотна инициатива – коментира Пелето. - Аз съм участвал и друг път в подобни кампании и съм готов за в бъдеще отново да се включвам. Радостно е, че се организират такива събития. Работата на нас, спортистите, е да пропагандираме, че спортът е здраве. Всеки от нас трябва да допринася с каквото може, ако трябва и с името си. Щастлив съм, че се събрахме всички с такава цел. Нашата работа е като свършим с футбола да помагаме на тези след нас, защото виждаме, че в момента нещата не се получават. Само да обвиняваме този и онзи не става. Хубаво е да се хванем на работа и да положим максимум усилия. От хората, които са приключили с футбола, има още какво да се желае.“

Така в крайна сметка за пръв път един мач завърши с два резултата при това абсолютно коректни – 3:3 между „сини“ и „бели“ и 1:0 за... живота! Не е ли това добър повод да отидеш, за да се прегледаш?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ