Футуро събра звезди на световното кино, гейминга и комикса

Варна е отново домакин на Международния фестивал за дигитално изкуство Футуро.Петото издание събра звезди от цял свят, създали хитове в киното, гейминга и комикса.

„Прекрасно е, че Футуро се превръща в една очаквана среща на известните и успелите в света на дигиталното изкуство с младите таланти, търсещи по-широки хоризонти на знание, вдъхновение и реализация! Горди сме, че Община Варна е основен партньор на този по-различен фестивал. Вярвам, че той отваря възможности за позиционирането на Варна в международната културна карта на дигиталните изкуства, каза в приветствието си кметът Иван Портних. Той благодари на основния организатор варненския склуптор Живко Дончев. По-младите могат да почерпят опит от големи звезди, работещи за Холивуд, а и за най-големите филмови компании в света, каза за "Труд" Дончев. Прожекциите се вдигат и според работата на художниците в тези филми, които правят визуализациите, анимации и комикси. Това е бъдещето на филмовата индустрия, коментира той.

Основен лектор на фестивала за трета година е Жан-Батист Монж - френски илюстратор, автор, дизайнер на персонажи и художник за визуално развитие за анимации и филми. Член на Дружеството на илюстраторите NY. Част от неговите клиенти са Уолт Дисни Imagingering, Sony Pictures Animation, Scarab Productions, Zanuck Company, Sagatoon, Blue Bug Entertainment, Digital Domain, Digital District Montreal, Quad, Cinesite, Sagatoon Quebec, Blizzard Entertainment, Spiders. Той работи и с големия мексикански режисьор, сценарист и продуцент Гийермо дел Торо.

Сред лекторите са още и Спиридон Гянакис, Бастиен Гривет, Джесика Росиер, Денис Зилбер, Воутър Тулп, Живко Дончев, Виктор Чуков, Любомир Сергеев, Кхасис Лиеб, Еди Бенун, Златина Ганева и др. Бастиен Гривет и съпругата му Джесика Росиер са носители на тазгодишен Оскар за анимацията "Спайдърмен, вселената на Спайдърмен".Основният фокус на фестивала са технологиите в съвременните артистични практики, с възможности за творчески диалог и експерименти между представителите на различните артистични генерации и сфери. Публиката има възможност да наблюдава работилници за млади артисти, лектории и демонстрации и срещи със световните имена в жанра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони