Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор)

Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

$300 млн. били US инвестициите във войската ни

„Ф-16 е най-добрият изтребител за България. Ако решите да купите този самолет за превъоръжаване на армията, това ще е най-добрата инвестиция, не само за въоръжените сили, но и за страната като цяло”, заяви посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин. Той бе гост на бизнес среща на тема: “САЩ и България- укрепване на стратегическото партньорство”, организирана от Американската търговска камара у нас. Посланик Рубин обясни, че придобиването на този боен самолет ще предостави на страната нови възможности за подобряване на сигурността й, а с това ще се увеличат и възможностите на нашите военно-въздушни сили /ВВС/ за участие в съвместни операции на Алианса.

Той изреди и някои от предимствата, ако България реши да купи изтребители F-16 блок 70. По думите му основното предимство би било развитието на партньорството на страната ни с НАТО и САЩ. Той посочи още, че избирането на F-16 пред конкурентните оферти, ще бъде "стратегически избор", който може да донесе ползи на страната в икономически план, както и що се отнася до отношенията в НАТО.

Ерик Рубин припомни, че военното сътрудничество на България и САЩ датира още от 90-те години. Инвестициите на САЩ в българската армия стигат общо над 300 милиона долара, от които 50 милиона долара във Военновъздушните сили. Само за последните 3 години са вложени 43 милиона в проекти за модернизация и усъвършенствуване на базите в "Граф Игнатиево" и в "Ново село". Освен това досега САЩ са обучили над 850 бойци, а следващата година – предстои още 60.

Посланикът похвали и страната ни за нейната активна роля в НАТО и я посочи, като основен фактор за мир и стабилност в региона. Според него особено позитивен е фактът, че България е била домакин на няколко мащабни учения на пакта у нас и се е справила много добре, като е оправдала очакванията на партньорите, че ще се справи с отговорностите, които са й били възложени. „В света има много предизвикателства, затова е много важно да имате добра военно-въздушна защита, а за да се изправите пред тях, трябва да сме заедно. Нашата обща отбрана никога не е била по-силна от сега“, заяви още посланик Рубин. Според него решението на правителството да започне сериозна модернизация на армията е похвално. Специално процедурата за превъоръжаване на ВВС , започната от Министерството на отбраната, предвижда покупката на осем или девет изтребителя на стойност 1.8 милиарда лв.

 

Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на Ф-16“, Локхийд Мартин:

Няма да можем да доставим самолети за 2 години

Американската оферта е за 8 изтребителя

“Локхийд Мартин” няма да успее да достави първите изтребители за 24 месеца след подписването на договора”, обяви Джеймс Робинсън, директор “Международно бизнес развитие на Ф-16”, Локхийд Мартин. Той отговори на въпрос ще успее ли американският концерн да спази изискването на българското правителство. В проекта за модернизация на нашите военно-въздушни сили (ВВС), гласуван от парламента, във времевата рамка за реализация е записано: “самолети – в три последователни години, с първа доставка (два самолета) не по-късно от 24 (двадесет и четири) месеца от датата на влизане в сила на договора.”

Американската компания е готова да предложи 8 нови изтребителя F16, блок 70. В проекта е посочена сумата от 1.8 млрд. лв. с ДДС. Робинсън не отговори на питане за цената на евентуална сделка. Не стана ясно и дали САЩ са готови да отговорят и на изискването за разсрочено плащане, като Робинсън обясни, че начинът на заплащане e обект на преговори с правителството. В офертата на “Локхийд Мартин” влиза и обучението на пилоти и персонал, както и поддръжка на машините и оборудването. Бе обявено, че САЩ се ангажират и с индустриално сътрудничество, като засега не посочват конкретни проекти. По подобие на държавите от Северна Европа, тези от Централна Европа, където бе включена и България, могат да получат възможност да обслужват части от изтребителите, включително двигателите и др.

“Ф-16 блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, авангардна авионика и най-нисък разход за целия цикъл на експлоатация. С около 700 самолета Ф-16 на въоръжение във ВВС на НАТО в Европа, самолетът е водещ пример за изтребител и е стожер на отбраната, както на национално ниво, така и в рамките на НАТО и Европа. Блок 70 е най-усъвършенстваният изтребител на Ф-16”, заяви още Робинсън.

 

Параметри на проекта

Седем основни изисквания към офертите

В проекта за превъоръжаване на военно-въздушните ни сили, гласуван от парламента, са посочени седем основни изисквания, на които трябва да отговарят подадените оферти. Първото е самолетът да е произведен и да е на въоръжение в поне една страна членка на НАТО или ЕС. Другото е типът на самолета да е в експлоатация към настоящия момент и към момента на сключване на договора. Характеристиките на самолета да покриват утвърдените оперативни и тактико-технически изисквания. Следващите са , че употребяваните самолети трябва да имат остатъчен ресурс не по-малък от 50% от назначения им технически ресурс и не по-малко от 50% от календарния, който не трябва да е по-малък от 20 г. Срокът на доставка да е не повече от 3 г. от влизане в сила на договора. Изисква се и съответствие на финансовата рамка за реализация на проекта.

 

Предизвикателството на Швеция

СААБ обещава бързи доставки

Шведската компания “СААБ”, производител на изтребителите “Грипен”, която също участва в конкурса, е най-сериозният конкурент на “Локхийд Мартин”. Шведите изрично посочват, че ще се вместят в задължителните изисквания, особено що се отнася да времето за доставка. Те декларират, че могат да ни предоставят първите изтребители “Грипен” и по-рано от посочения в проекта двугодишен срок. Освен това декларират, че след като пристигнат, самолетите могат веднага да се включат в оперативно дежурство по линия на натовската мисия “Еър полисинг” за охрана на въздушните ни граници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България