Хабиб Нурмагомедов – Гибелният гняв

Смесените бойни изкуства привличат все по-голям зрителски интерес, а нарастващата им популярност се дължи както на невероятния бизнес нюх на Дейна Уайт, така и на блясъка на звездите. Най-престижната верига Ultimate Fighting Championship (UFC) се развива отлично по всички канони на бизнеса, а славата на най-добрите бойци в света вече заплашва да засенчи профи боксьорите.

Уайт явно има шесто чувство за подбор на бойците, които набира. Първата от големите парадоксално беше жена – бившата джудистка Ронда Роузи, която направи боя в клетка секси. Рискованият ход се увенча с небивал успех, който обаче бе засенчен от Конър Макгрегър. Ирладнецът даде на феновете всичко, от което един любител на неособено възвишените зрелища има нужда – хапливи лафове и здрави юмручни удари. Мощта на нокаутите му отстъпваше само на взривяващите ругатни, с които може да сложи в джоба не само боксьора Тайсън Фюри, но и бутафорните биячи от кеча.

От два дни обаче и татуираният скандалджия на практика е в историята. За „погребението“ му се погрижи новият властелин в клетката Хабиб Нурмагомедов. Шампионът в лека категория вече има 27 победи, в които не е загубил и рунд – най-дългата серия без загуба в историята на организацията.

Орела, както е известен боецът, е роден преди 30 години в Силди, Дагестан. Произлиза от аварския етнос, а от малък се насочва към бойните спортове. На 21 години става световен шампион по бойно самбо в категория до 74 кг, а година по-късно грабна титлата при 82-килограмовите, която е по-удобна за ръста му от 178 см. Има стаж също в свободната борба, джудото и панкратиона (бой с много малко правила, който се доближава до ММА). Следват 16 победи в смесени боеве в Русия и Украйна, в които се колебае между полусредна и лека категория. Идва време за дебют в UFC, където се бие в лека, като преди всеки мач се подлага на сериозно сваляне на килограми, за да мине кантара. На два пъти не успява, вторият път е с цели 3 кг над позволените 70, а тези срещи не важат за лека категория, въпреки че също ги печели.

Именно това е едно от слабите му места и бе атакувано от Макгрегър в навечерието на големия бой в Лас Вегас. Ирландецът закъсня за пресконференцията с половин час, а разгневеният Хабиб си тръгна с оправданието, че трябва да се подложи на специален режим заради бързото сваляне на тегло. Конър пък изрази съмнение, че съперникът му ще мине кантара, но надеждите му не се оправдаха.

В клетката дагестанецът превъзхождаше тотално. Дори в стойка Макгрегър не успя да се възползва от боксовите си умения. Хабиб се оказа подготвен за всичките му ходове и на свой ред му приложи коронните си хватки, когато го сваляше на пода. Именно с една от тях – задушаване в гръб, той принуди Конър да се предаде, което беше може би по-унизителен край на мача, отколкото ако го беше нокаутирал.

Изходът не беше изненада, но със сигурност не беше по вкуса на Уайт, който видя как и втората му златна му кокошка беше оскубана. Босът естествено планира реванш, но Макгрегър едва ли може да се надява, че ще направи нещо повече в следващия мач, освен да измисли по-люти закани. Но пък случилото се след края на мача дава обещание, че Нурмагомедов няма да е скучен шампион.

Скандалите наистина опорочиха спортния характер на галавечерта и я доближиха до някои от режисираните циркове в т. нар. „развлекателен спорт“. Но провокациите на Конър и реакцията на Хабиб бяха съвсем автентични, а именно това е свидетелството колко люта е всъщност враждата им. Тук не става въпрос за филмовите караници между Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър, които след това сядат заедно да пият кафе. Ирландецът започна войната срещу бъдещия си съперник още през април, когато атакува буса, с който дагестанецът си тръгваше след гала в Ню Йорк. Конър хвърли метална количка и счупи стъклото на возилото, от което пострадаха други двама бойци.

Хабиб запази отговори си за след мача. Веднъж победил, той продължи с атака срещу Данис дилън, секунданта на Макгрегър. А чеченецът Зубайра Тухугов от неговия екип пък нахлу в клетката и тръгна да налага победения, след което се похвали с деянието си в социалните мрежи. Той ще има възможността да продължи войната с екипа на Конър с бой срещу Артьом Лобов, верният спаринг партньор на ирландеца.

Всичко това може да не изглежда много спортсменско, но едно е сигурно – ММА е 49% спорт и 51% насилие. Смесените боеве дължат успеха си не на спазването на правила и етикети, а на шоуто, което това насилие осигурява на зрителите. Не звучи красиво, но много хора обичат да гледат зрелища без граници. А обезумелият от гибелен гняв Хабиб Нурмагомедов е идеалният фронтмен на всичко това. Нищо, че засега хонорарът му от 2 милиона долара е суспендиран от UFC.

 

Като дете се бори с мечка

ММА бойците биха използвали всичко, за да стреснат противника. В тази игра на надуване едва ли някой има по-сериозен коз от Хабиб Нурмагомедов. Наскоро се появи видео, на което 9-годишният боец се бори с мечка и дори на няколко пъти успява да я повали по гръб с хватки от борбата.

Разбира се, зверчето е още по-младо от хлапето, макар и по-голямо като размери. А и печели повече „рундове“ от няколкоминутната им „схватка“. Но случката респектира дори Конър Макгрегър.

„Разбрах, че като дете се е борил с мечки, явно там правят така – заяви преди мача звездата. - Но ще видим дали ще може да победи ирландска горила.“

Ето, че и този измислен от Конър „звяр“, вече е опитомен.

 

За него

По-луд е от мен

Гледах неговия бой му с Макгрегър. Беше просто невероятно, никога не съм очаквал, че ще видя подобно нещо. Той е още по-луд и от мен. Не си бях представял такава ярост.

Майк Тайсън, боксове легенда

Ще го накажа строго

Казах му да не се занимава с никого. Има си съперник, трябва да мисли само за него. Но един от екипа на Макгрегър постоянно го провокираше. Пускаше изфабрикувани снимки, на което Хабиб пие вино и се опитваше да го представи в негативна светлина. Оскърбяваше нашето семейство и религията ни.

Това, което направи Хабиб, беше недопустимо, винаги съм бил против такива постъпки. Винаги съм го учил да уважава съдиите, съперниците и зрителите. Ще си поговоря пак с него, ще го накажа по-строго, отколкото организацията.

Абдулманап Нурмагомедов, баща на Хабиб

Прескочи оградата като маймуна

Правя това от 18 години, трябваше да е най-великата вечер. Много съм разочарован от случилото се. Не е сигурно, че Нурмагомедов ще запази титлата. Искаше да му сложа пояса още в клетката, но му казах, че феновете ще започнат да хвърлят предмети. Направихме всичко възможно, за да няма грозни сцени, но как да очакваш, че някой ще прескочи оградата като маймуна.

Дейна Уайт, президент на UFC

 

Върна ни 20 години назад

Хабиб Нурмагомедов е мръсно животно. Този малоумен е*ач на овци върна нашия спорт 20 години назад. Не е чак толкова талантлив, колкото го изкарват. Нито борбата му е борба, нито може да се сравнява с най-добрите.

Колби Ковингтън, ММА боец

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети